Kahneman és az érték alapú befektetés

Daniel Kahnemanhoz kötődik az a megállapítás, miszerint általában kétszer annyira hat ránk a veszteségtől való félelem, mint a nyereség által okozott öröm. Ezért van az, hogy fontosabbnak tartjuk a veszteség elkerülését.

Kahnemann ezzel meg is magyarázza, hogy miért vannak előnyben a value, vagyis az érték alapú befektetők hosszú távon. A value részvények a többi részvényhez képest alacsonyabb árazási mutatókkal rendelkeznek, azaz a mögöttes értéküknél olcsóbbak. Akár hiszünk az EMH-ban* (miszerint minden ismert információ beépül az árakba), akár nem, azt elfogadhatjuk, hogy a value részvények azért olcsók, mert nem népszerűek, hiszen az adott cégek általában valamilyen problémákkal küzdenek.

Kahneman megfigyelése a befektetőkre is vonatkozik, hiszen nem szívesen vesznek olyan cégek papírjaiból, amelyekről rossz hírek jelennek meg, inkább választják azokat, amikről folyamatosan pozitív vélemények olvashatók. A befektetők pedig ezzel a hozzáállásukkal növelik a „jó” cégek részvényeinek árát, hiszen egy jó termékért – legyen az akár részvény – hajlandók többet fizetni, míg a „rossz” papíroktól igyekeznek megválni, illetve nem megvenni, hozzájárulva azok olcsóságához.

Mivel kétszer jobban félnek a veszteségtől, így érthető, hogy túlreagálják a cégek valós vagy vélt problémáit, pedig azok általában nem tartanak örökké. Azok, akik kitartottak a nehézségekkel küzdő cégek mellett, vagy egyenesen keresik az ilyen részvényeket, jól járnak, ha ismét prosperál az adott vállalat, hiszen az az árban is megjelenik.

*Efficient Markets Hypothesis: a hatékony piacok elmélete.