Kamatcsökkentési ciklus a feltörekvő piacokon

A napokban egyre több cikkel találkoztam, ami arról szólt, hogy jön az újabb válság, bejeleztek a válságindikátorok és különféle mutatók, melyek recesszióra engednek következtetni. Mára már széles körben nyilvánvalóvá vált, hogy lassul a globális gazdaság. Azonban arról kevesebbet lehet olvasni, hogy a gazdasági döntéshozók miként látják a helyzetet a világban, és milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a lassulást tompítsák, vagy megelőzzék. Az amerikai FED mellett a fejlődő világ jegybankjai sem tétlenkedtek, ami a monetáris lazítást illeti.

2019-ben több mint negyven feltörekvő országban történt monetáris lazítás. Hasonló jelenségre tíz évvel ezelőtt volt példa, éppen akkor, amikor pánik volt a részvénypiacokon és mély recesszióban volt a világgazdaság.

A mostani lazítási ciklus elindításának oka az, hogy a világgazdaság lassul, és kereskedelmi recesszióban van, ami jelentősen súlyosbodhat a közeljövőben. Sok feltörekvő piac országa export-vezérelt gazdaság, a fejlett világban értékesítenek. Azonban, amikor a globális kereslet lelassul, ezen országok gazdaságai leginkább érintettek. Egyébiránt a piacok az Európai Központi Banktól is lazítást várnak szeptemberre, mely kamatcsökkentést és újabb kötvényvásárlási program beindítását jelenti.

Mindenesetre megnyugtató, hogy a lassulásra adott reakciók viszonylag hamar megérkeztek, így talán elkerülhető egy újabb mélyebb globális válság.

Forrás:BofA Merill Lynch Global Investment Strategy, Bloomberg

Forrás: Bloomberg