Kasszán innen, kasszán túl

A kasszacserékről, a nemzeti trafikhálózatról, a mobilfizetésről és sok más, a kiskereskedőket aktuálisan érintő szabályozóról, trendről, informatikai megoldásról esett szó a Laurel Retail konferenciáján, április 25-26-án, Siófokon, a Hotel Azúrban.

Az immár hagyományosnak mondható kiskereskedelmi konferencia apropóját idén a cég 20 éves fennállása adta. Bessenyei István, a Laurel cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője ennek szellemében köszöntötte a rendezvény kezdetén a résztvevőket.

Az 1993-ban alapított Laurel napjainkra sokkal többé vált, mint egy „kasszás” cég, hiszen ez a terület csak a 8-10 százalékát adja a tevékenységünknek, számos érdekes és hasznos dologgal szolgálunk ezen túl is a vállalkozásoknak – hangoztatta Bessenyei István.

A tulajdonos-ügyvezető elmondta, feladatuknak érzik, hogy folyamatosan frissítsék ismereteiket a legújabb trendekkel, megoldásokkal.

Még idén indulhat élesben az NFC

Ennek jegyében a konferencia két napján a cégcsoport több munkatársa is tartott előadást, felvillantva a Laurel szerteágazó tevékenységét, érdekes újdonságait. Bessenyei István például előadása végén bemutatta az első működő, az új elvárásoknak megfelelő adóügyi ellenőrző egységet (AEE).

Szabó Ervin, a Laurel Számítástechnikai Kft. ügyvezető igazgatója két partnerüket is mikrofonhoz szólította, ismertetve a közös projektjeiket.

Az egyik a SuperShop hűségprogram, amely a régió leginnovatívabb törzsvásárlói kártyarendszere. Hovanyecz Norbert, a SuperShop Kft. ügyvezető igazgatója előadásában kiemelte: a SuperShop legújabb fejlesztései lehetővé teszik a célzottabb ajánlatok bevezetését (mint például a 2011 októberében elindított új megoldásuk, a Terminal Slip Kupon), illetve a mobilfizetést. Az első NFC-s (Near Field Communication, azaz kis távolságú, biztonságos vezeték nélküli kommunikáció) mobilfizetési projekt, a nyári tesztidőszak után, az utolsó negyedévben valószínűleg már élesben is elindulhat Magyarországon.

Szabó Ervin másik példája az Expressz Kiadó volt, amely közel 30 éve van jelen a nyomtatott apróhirdetési piacon. A cég időben nyitott az online tér felé, és integrált offline és online hirdetési megoldásokat vezetett be. Erről Matusek László, az Expressz Zrt. üzemeltetési és fejlesztési igazgatója beszélt részletesebben.

Készül a Tudatos Vásárlás Rendszer

Az Európai Unió 35 százalékos, több mint 77 millió forintos támogatást nyújt a Laura kasszarendszer továbbfejlesztésére, amellyel egy integrált statisztikai és marketinginformációs rendszer jöhet létre Magyarországon – számolt be saját fejlesztésükről Árokszállási Erik, a Laurel Cégcsoporthoz tartozó Erba 96 Kft. ügyvezető igazgatója. A szakértő elmondta: a Tudatos Vásárlás Rendszer névre keresztelt szolgáltatásba bekapcsolódó kereskedelmi hálózatok törzsvásárlóinak tranzakcióiról a kasszákon keresztül információk közvetíthetők egy központi adatbázisnak. A rendszer a vásárlók részére is információkat szolgáltat a tudatosvasarlas.hu portálon keresztül.

A Laura kasszarendszerről sem csak a „kitalálója” beszélt: szót kapott egy partner is. Görög Erzsébet, a Laurát választó Magyar Lapterjesztő Zrt. képviselője Szeip Zsolttal, a Laurel munkatársával együtt tartott előadásában többek között hangsúlyozta, hogy a néhány kasszát működtető üzletekben is megéri a PC alapú pénztárgépek bevezetése. A kiszolgálás így is felgyorsul, azonban olyan további előnyök is nyerhetők, mint az alaposabb készletvezetés és a marketingtámogatás.

Jön a globális pénzügyi elnyomás?

A retail szektor mozgásterét megszabó gazdasági környezetről több előadó is beszélt. Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója szerint néhány éven belül közelebbről is megismerkedhetünk a globális pénzügyi elnyomás fogalmával, amelynek lényege: az államok minden eszközt bevetnek ahhoz, hogy a pénzt a gazdaság rendelkezésére bocsássák, és ne engedjék a kamatokat növekedni.

Az egy év alatt lefoglalt forinthamisítványok mintegy 80 százaléka átmegy valamilyen kiskereskedelmi pénztáron – mondta el Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank Nemzeti Készpénzszakértői Központjának vezetője.

A hamisítás elleni küzdelemben számos olyan szolgáltatást kínál az MNB a kiskereskedelmi szektor számára, amelyek térítésmentesek. A jegybank applikációja révén már okostelefonon is képezhetik magukat a pénztárosok.

A kereskedelmi fogyasztás Magyarországon 2007-2012 között folyamatosan csökkent, az idén szinten maradhat, jövőre pedig már növekedés jöhet – tekintett optimistán előre Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. A szakember beszélt arról is, hogy 2006 óta tízezerrel csökkent a kereskedelmi értékesítőhelyek száma, 2012 első félévében a KSH adatai szerint 154 ezer volt belőlük. A folyamat legnagyobb vesztesei a kisboltok voltak.

A jogszabályi környezetről szólva Vámos György megemlítette az ágazati különadó kivezetését, ami azonban az elmúlt években komoly terhet jelentett az ágazat számára. Azonban a jövőben egyéb terhek jelentkeznek majd, mint például az e-útdíj, tranzakciós illeték.

Mindent az online kasszákról

Megdöbbentő csalási módszerekkel találkoztak eddig a pénztárgépeken a NAV szakemberei, nagymértékben ez indokolta a kasszák elektronikus bekötését a hatósághoz – árulta el Vágújhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) informatikai szakfőigazgatója.

Vágújhelyi Ferenc a bevezetésre igényelhető támogatásról elmondta, egy NAV-bevallást kell letölteni, kitölteni, azon lehet bejelenteni az igényt. Az igénylők az ügyfélkapun keresztül kapnak visszajelzést.

GSM-technológia jelenti majd a NAV-val való mobil adatkommunikáció alapját, ipari SIM-chip kerül a gépekbe – ismertetett technikai részleteket Brasnyó Péter, a Mobil Adat Kft. szakértője. A cég a három hazai mobiltársaság mellett virtuális szolgáltatóként vesz részt a projektben. Az új rendszerben a pénztárgép bekapcsolása után megtörténik az azonosítása, ellenőrzik többek között, hogy van-e előfizetés. Ezt követően a SIM-chip felcsatlakozik annak a szolgáltatónak a hálózatára, amelynek legerősebb a térereje, és úgy küld adatokat a NAV-hoz.

Új technológiák a láthatáron

Az előadók között ott találhattuk néhány nagy információtechnológai cég képviselőjét is. Az NCR dollármilliárdokat költött portfólióbővítésre – mondta el az NCR Corporation regionális értékesítési igazgatója, Agnieszka Swiatly, aki azt tanácsolta a hazai vállalkozásoknak: komplex, teljes körű megoldásokkal adjanak választ a kihívásokra, szolgálják ki a piac igényeit. A világ mintegy 200 országában jelen lévő cég regionális értékesítési igazgatója hangsúlyozta, forradalmi változások mennek végbe a kereskedelemben is, és ezekből nem szabad kimaradni.

Egy vállalati szervezet hatékonyságát az is növeli, ha az ott dolgozók élménydúsabban tudnak kommunikálni egymással – mutatott rá Szabó Péter, a T-Systems Magyarország Zrt. munkatársa.

A szakember napjaink meghatározó technológiai trendjei között említette a BYOD (bring on your own device) tendenciát, ami arról szól, hogy a vállalati informatikai hálózatba beengedjük a felhasználó saját eszközét. Egy másik meghatározó trend a hosztolt kommunikációs megoldásoké, hiszen ez a terület is egyre inkább a felhőbe költözik.

Adóbevétel-kiesést hozhat a dohánypiac átrendezése

Akár 130 forintos átlagos áremelkedést is hozhat, ha elfogadja az Országgyűlés a trafikok tíz százalékos árréséről szóló legújabb módosító javaslatot, a feketepiac fellendülése miatt pedig 40-45 milliárd forintos lehet az állami adóbevételkiesés – közölt aggasztó adatokat Tóth Attila, a British American Tobacco munkatársa a konferenciát lezáró kerekasztalbeszélgetésen.

A NAV készül a dohányértékesítési tevékenységet most megkezdő vállalkozók tájékoztatására, erre a célra létrehoztak egy önálló oldalt a szervezet honlapján, ahol már most sok hasznos információt találhatnak – mondta el többek között Szabó József, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársa.

Az OMV Hungária Kft. jelenlegi partnerei közül sokan pályáztak a koncesszióra, de nem nyertek annyian, mint remélték – közölte Balogh Tibor, a társaság képviselője, aki hozzátette: nyitottnak kell lenni arra, hogy új vállalkozókkal kössenek szerződéseket, akik sikerrel szerepeltek ebben a pályázatban.

Van olyan trafikmegoldásunk, amellyel bármelyik vállalkozónak a rendelkezésére állunk – hangoztatta a Laurel képviseletében Végh Ferenc. Néhány kérdőjel kivételével már minden előírást teljesít ez a rendszer, az AEE kártya is elkészült, és az engedélyeztetési eljárás is elindult.

Sz. L.

Forrás: Trade Magazin – 2013. július 3.