Kávé nélkül nincs élet

Minden nélkül ki lehetne bírni az életet, kávé nélkül nem, nincsen reggel, nincsen nap kávé nélkül, a kávé a nap alapinfrastruktúrája. Nos, hol mennyibe kerül a világon egy csészével/pohárral/bögrével ebből a csodás koffeinlöketből, ebből a mámorító keserű józanítóból, a megvilágosodás szent italából?
Nagyjából nincs meglepő abban, hogy minél feljettebb egy ország, minél nagyobb a vásárlóerő, illetve minél több kávét isznak a polgárok, annál többe, persze kisebb-nagyobb eltérésekkel ettől. Régiós lista:
Bécs 4,04 dollár
Berlin 3,67
Tallinn 3,43
Prága 3,13
Pozsony 3,04
Bukarest 3,02
Ljubjana 2,5
Budapest 2,47
Zágráb 2,33
Szófia 2,02
Belgrád 1,81
Amúgy azt lehet mondani, hogy messziről nézve egész hasonló árak vannak világszerte, alighanem globális árkiegyenlítődés zajlik le a nagyvárosok között. Nincsenek már óriási, nagyságrendbeli különbségek abban, hogy mennyit fizetsz, ha bemész egy globális kávéláncba azonnali életmentésért. Aztán fekete bumm a fejbe, szikrák gyúlnak és fényes agyi tűzijáték veszi kezdetét.
Ízlés dolga, ki mit szeret a műfajban, nálam a teljesen rövidre főzött, ujjnyi, tűzforró, erős pörkölésű átlagos nápolyi fekete viszi a prímet, csodákra képes: sűrű, krémes, szinte egyetlen korty, töményen adja a kávézás fejedelmi élményét, és azonnal üt, olyan sebességgel, ahogy villanykapcsoló világosságot teremt a sötétben, bagatell 1 euróért, persze állva.