Kémműholdak a Hold körül

Nincs mit tenni, szükség van a pontos holdtérképekre. Erre a következtetésre jutott a NASA vezetése az első holdra szállás tervezésekor. A Földről távcsővel készült térképek nem elég részletesek, a Holdra leereszkedő szondák pedig csak a leszállás közben, a holdfelszín kis darabjáról, a maguk alatt elterülő tájról készítettek részletes felvételeket.

Kézenfekvő, hogy a Holdat a felszíne felett keringő műholdakkal kellene feltérképezni. Erre volt kész technológia, igaz akkoriban – a ’60-as évek közepén – ez még teljesen titkos volt, hiszen ilyen műholdak a Föld körül keringtek, és az amerikaiak ezekkel a fényképező műholdakkal mérték fel a Szovjetunió katonai képességeit.  A problémát az jelentette, hogy ezek a műholdak akkoriban a felvételeiket hagyományos filmre készítették. A Föld körül keringő műhold, amikor a film elkészült, egy kapszulában visszaejtette a filmet a Földre. A légkörbe belépő kapszulát egy hőpajzs védte a felmelegedéstől, majd a lelassult kapszula ledobta a hőpajzsot, kinyílt az ejtőernyő, és egy speciálisan átalakított repülőgéppel még a levegőben elkapták az értékes szállítmányt, amit a laboratóriumban előhívtak és kiértékeltek. A Hold körüli pályáról azonban nem lehetett így hazahozni az exponált filmet, ezért valami mást kellett kitalálni.

Először is, a filmet még a műhold fedélzetén elő kellett hívni. A Földön megszokott módszerek (vagyis, hogy a filmet vegyszeres tálkákban áztatják, majd lemossák) a műhold fedélzetén egyáltalán nem működnek, mivel súlytalanságban a tálkákban nem áll meg a víz. A Kodak cég kitalált egy eljárást, amiben egy gélt kentek a filmre, és ez a gél a teljes előhívási és fixálási folyamatot elvégezte.

Az igazi technikai újítást az jelentette, hogy építettek és a műholdra felszereltek egy szkennert, ami az előhívott filmet a műhold fedélzetén beszkennelte, majd az adatokat rádiójelek formájában a Földre sugározta. Ez akkoriban hatalmas technikai bravúr volt! A rádiójeleket a földi irányítóközpontban mágnesszalagon rögzítették, majd egy átalakított TV készülékkel újra filmre játszották a képeket. Bár az oda-vissza átalakítások során a felvételek részletgazdagsága csökkent, a képek még így is lenyűgöző felbontással mutatták a holdi felszínformákat.

Összesen öt darab Lunar Orbiter műholdat indítottak. Ezek 1966 és 1968 között az egész holdfelszínt feltérképezték, néhol 1 méteres képpont mérettel. A több ezer felvétel közül 675 felvételt kiválogattak, és ezekből a felvételekből egy könyv formátumú atlaszt is megjelentettek 1971-ben.

Mi lett a felvételek további sorsa? A 2000-es évek elején a filmre átjátszott felvételeket beszkennelték, és a NASA honlapján elérhetővé tették a képeket. Az adatokat tartalmazó 1500 mágnesszalagot 1986-ban ki akarták selejtezni, azonban egy NASA alkalmazott hazavitte és a garázsában tárolta. Szerzett néhány érdeklődő ismerőst, néhány kiselejtezett mágnesszalag olvasót, és végül 2008-ban elkezdték a szalagok kiolvasását és digitalizálását. A kezdeti sikereken felbuzdulva a NASA is beszállt a projektbe, és 2014-re az eredeti felbontású, digitálisan javított – igaz, 50 éve készült – felvételek is elérhetővé váltak a NASA honlapján.