Készpénz
jan.
1
2020

Készpénz

Készpénz alatt az adott ország hivatalos, azaz törvényileg szabályozott fizikai fizetőeszközét értjük. Jelenleg két formája van a készpénznek, a mindenki által ismert érmék és a papírpénz. A készpénz a mai napig a fizetés leglikvidebb – azaz a fizetés nem követel meg extra lépéseket – és legszélesebb körben elfogadott formája. Cégek mérlegében a készpénz tétel gyakorta takar nemcsak fizikai készpénzt, de készpénz-helyettesítő eszközöket is, például számlapénzt. Magyarországon még mindig magasan a legelterjedtebb fizetési forma a készpénzes fizetés.

Készpénzforgalom

Magyarországon 2019-ben a lakossági tranzakciók körülbelül háromnegyedét még mindig készpénzben bonyolították. A mai államok, többek között Magyarország is próbálja leszorítani a készpénzes tranzakciók hányadát. Az állam szemszögéből több ok is közrejátszik ebben.

Először is, a készpénz előállításának ára van, az alapanyagoktól kezdve az előállítással járó bérköltségig. Az 1980-as években az Egyesült Államokban azért kellett rézről cinkre átállni a legkisebb érmék verésekor, mivel az alapanyagköltség már magasabb volt, mint az érme névértéke. Az állam direkt veszteségén túl az efféle helyzetben a készpénzállomány leépülését is kockáztatja, miután az adott készpénz gyorsan eltűnik a piacról, hiszen megéri azokat nagy tételben beváltani, beolvasztani, és eladni anyagáron.

Másrészről, a készpénzes tranzakciók nehezen vagy egyáltalán nem követhetők. Ez sokszor a tranzakció résztvevőjének is hátrány (erről lent bővebben). Az államháztartás javarészt különböző tranzakciókra, például adásvételre vagy bérezésre, illetve kivetett adókra támaszkodik. Így az adóalap mérése elengedhetetlen a hatékony adóbeszedéskor. A gazdaság fehérítése az egyik leggyakrabban hangoztatott érv a készpénz visszaszorítása mellett.

Készpénzátvételi elismervény

Miután a készpénzes tranzakció nem követeli meg harmadik fél részvételét, mint például a kártyás fizetés egy kereskedelmi bankét, nehezebben bizonyítható, hogy a fizetés valóban megtörtént. Amennyiben szeretnénk elkerülni a kellemetlenségeket, például olyan követeléseket, amelyeket már készpénzes fizetéssel teljesítettünk, érdemes készpénzátvételi elismervényt írnunk.

A készpénzátvételi elismervény nem tartozik a legszigorúbb jogi kategóriába, így néhány fontos szempont alapján mi magunk is megfogalmazhatunk egy vázlatot. Aminek mindenképp szerepelnie kell egy készpénzátvételi elismervényben:

  • a tranzakcióban résztvevő felek (legtöbbször vevő és eladó, esetleg bérlő és bérbeadó), azonosítható módon (pl. születési dátum, útlevélszám, adószám, vagy egyéb azonosításra alkalmas adatok)
  • a kifizetett összeg számmal és betűvel is kiírva
  • a tranzakció tárgya
  • két tanú, akik bizonyíthatják az átvételt
  • az átvétel dátuma

Lényegében a készpénzátvételi elismervénynek olyan egyszerű dolgokat kell rögzítenie, hogy ki kinek, mennyit, mikor és miért fizetett készpénzben.

Készpénzfelvétel

A készpénz használata, habár likvid és széleskörben elfogadott, hordoz magában számos hátrányt is. A készpénz, főleg a papírpénz könnyen sérül és válik használhatatlanná. A készpénz elvesztését vagy ellopását nehezebb felderíteni, vagy annak tulajdonát bizonyítani. Míg egy bankkártya esetében a nyomon követes vagy letiltás egyszerű, addig készpénz esetében nincsenek ilyen lehetőségeink. Éppen ezért számos alkalommal használunk készpénzhelyettesítő megoldásokat, például számlapénzt egy kereskedelmi banknál.

Készpénzfelvételkor a bank a fent említett hátrányok átvállalásáért gyakorta készfelvételi díjat számol fel. A készfelvétel díja bankonként, a felvétel módja szerint (pénztár vagy ATM), és számlánként változhat. A készpénzfelvétel díját a számlán maradt pénzből fedezzük.

Pénznyomtatás

Holott ahogy a név indikálja, eredetileg a fogalom a papírpénz előállítását takarta, a modern korban ez már csak átvitt kifejezés. Manapság pénznyomtatás alatt a monetáris bázis – készpénz és jegybanki betétek – bővítését értjük. Az elmúlt bő tíz évben uralkodó nulla közeli kamatkörnyezet sokakat készpénztartásra ösztönzött, miután nulla kamatkörnyezetben nincs a készpénznek költsége a meg nem keresett kamat után. Sokak ellenzik a készpénz teljes bevonását, mivel az védtelenebbé tenné az embereket olyan sokáig elképzelhetetlen monetáris eszközök ellen, mint a negatív kamat.

Forrás