Két év elveszett

Hihetetlen, hogy rohan az idő. Már két éve, hogy egy januári csütörtök délelőtt a Svájci Nemzeti Bank (SNB) váratlanul bejelentette, hogy feladja az EURCHF árfolyam 1,20 szintjének tartását.

A bejelentés természetesen nagy hatással volt világszerte a devizapiacokra, de nekünk itthon az igazán meglepő az volt, ami hetekre-hónapokra rá következett:
Buda-Cash, Hungária Értékpapír, Quaestor, Marcsika (Kun-Mediátor), Cirmos…

Akkor így köszöntem meg a SNB-nek a munkáját.

Hogy mi történt a kilengésben érintett befektetési alapokban tartott pénzekkel?

Az óriási mértékű árfolyammozgásban megsérült befektetők egy része képletesen szólva máig sem tudott felgyógyulni akkor elszenvedett sérüléseiből és vannak, akiknek sikerült legalább a sérülés előtti állapotba eljutni, ami – tekintve a veszteség mértékét – nem kis teljesítmény.

A visszakapaszkodáshoz kockáztatni kellett (nem is keveset), de nekik ez nem lehetett szokatlan, hiszen a kockázatvállalás miatt kerültek bele abba a helyzetbe, kockázatvállalással is másztak ki belőle. (A kilábaláshoz persze szerencse is kellett, de hát mihez nem kell szerencse?)

Két év azért elveszett

A kitartó (de nem az EURCHF-ben kitartók, mert az nem ment vissza 1,20-ra, sőt meg sem közelítette ezt a szintet) és a szerencsés befektetők ugyan elnyerték jutalmukat és ismét a pénzüknél vannak, de ez egyben azt is jelenti, hogy két évig azért dolgoztak, hogy a nulla százalék hozamba visszakapaszkodjanak. Két év pedig hosszú idő ahhoz, hogy ne jussunk előre egy lépést sem.

Főleg akkor hosszú idő ez, ha tudjuk, hogy voltak jócskán olyan, bárki által elérhető más eszközök, melyekkel a befektető kevesebb és kisebb kanyarral jutott volna lényegesen messzebbre.

Két év alatt például szerencsés esetben kisebb kockázatvállalással el lehetett érni 10-15 százalék hozamot, nagyobb kockázatvállalással 20-50 százalékot is.

Ennyi az elmaradt haszna annak, akinek most ismét nullába kapaszkodott vissza az akkor jelentős veszteséget szenvedett befektetése, arról nem is beszélve, hogy a befektető életéből két év elveszett, melyet nem tud visszaszerezni. Akinek most is mínuszt mutat akkori befektetésének hozama, annak persze még nagyobb az elmaradt haszna.

A két év elmaradt haszna komoly veszteség, a tartós és nagymértékű kockázatvállalás ezzel is jár, nemcsak az időszakonkénti szép nagy nyereséggel. Valójában ilyen hozzáállással nem lehet elkerülni ezeket a helyzeteket, együtt kell értelmezni őket a nyereséges időszakokkal.

Egy-két-három-sok lépés előre, egy-kettő-három-sok lépés hátra

Az átlagos befektető csak abban bízhat, hogy középtávon inkább előre halad, mint hátra, sokuk törvényszerűen marad le a piac átlagától, de ők legalább jó irányba haladnak, csak lassabban, mint a piac, és persze sokan vannak, akik még az irányt sem képesek tartani, ők azok, akik abszolút értékben és tartósan veszítenek befektetéseik értékéből.

GRATULÁLOK azoknak a hivatásos döntéshozóknak, akik mások pénzét menedzselték vissza az eredeti szintre, és GRATULÁLOK azoknak is, akik saját döntéseikkel tették ugyanezt, kitartottak, józanok tudtak maradni.

Akiknek nem volt visszatérés az eredeti szintre, egyelőre csak a remény marad, hogy vagyonuk azon része egyszer ismét arra a szintre érkezik befektetői utazásuk során, ahonnan két éve elindult.

Bízom benne, hogy azoknak, akiknek érintett vagyonrésze soha nem fogja elérni a kiindulási értéket, legalább kellően diverzifikált volt a portfóliója, keveset vagy nem mindenüket tartották EURCHF-hez kötődő befektetésben. Ők jól tudják már, hogy kockázatvállalás nélkül nemcsak nyereség, de veszteség sincs.

_______

A 444.hu készített egy 4 részes, igen hosszú, de kiváló cikksorozatot a Quaestorról, mely a témát követőknek, a piacon élőknek „kötelező” olvasmány. (Köszönte érte az oldalnak és az Újságíróknak!)
Aki nem látta még őket, annak jó olvasást kívánok! (1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész)

Figyelmébe ajánlom továbbá a Magyar Narancs nyomtatott számában 2016. november 24-én megjelent 6 oldalas riportot, melyet a börtönben ülő Tarsoly Csabával készítettek, érdekes olvasmány ez is.