Két legyet egy csapással!

“Ennek köszönhetően ugyanis a MOL feletti kontroll gyakorlati megszerzésével a magyar állam vált az OTP legnagyobb tulajdonosává!”

Nagyjából egyetértek Zsiday Viktor kollégával a MOL csomag visszavásárlásával kapcsolatban. A “magyar emberek” és a MOL részvényesek halmazának metszete elég csekély, így akkor is könnyen kitalálható az állam jövőbeli ténykedésének az iránya a MOL-ban, ha a magyar miniszterelnök erősen tőzsdepárti lenne. De tudjuk, hogy nem az. Ha tippelni kellene, azt mondanám a sokat próbált MOL részvényeseknek, hogy a jövő továbbra sem lesz egy habostorta. Ugyanakkor itt jön elő a tőzsde előnye: ezen az állapoton könnyű változtatni. Mármint a MOL részvényes állapoton. SELL!

Egy dologban azonban vitatkoznék Viktorral. Szerintem az állam szempontjából igenis előnyös üzlet jött létre. (Most tekintsünk el attól a ténytől, hogy mialatt a ménfőcsanaki plébános kormány teljes támogatása mellett akciót hirdetett a polgárok számára, hogy forintjaikat összegyűjtve csökkentsék az államadósságot, az állam 500 milliárdos lombardhitelből fedezett részvényvásárlást hajt végre.)
A MOL hosszú és fáradságos munkával kialakított sajátos részvényesi szerkezete és a közgyűlési részvételi arányok hagyományai mellett ugyanis a kormány -egy apró alapszabályi változtatás után-gyakorlatilag többségbe kerülhet a fontos döntéseknél. Ismerve a kormány “bátor” kormányzását, nem kételkedem benne: lesznek ötletei és élni fog a kínálkozó lehetőségekkel.

Nem beszélve a desszertről! Az OTP és a MOL igazgatóságainak metszete szintén nem üres halmaz és vélhetően ez volt az oka, hogy a válság alatt egy meglepő tranzakció során a két cég kölcsönösen részesedést szerzett egymásban. Ez akkor ügyes húzásnak tűnt, de most már nem biztos, hogy minden érintett örül neki. Ennek köszönhetően ugyanis a MOL feletti kontroll gyakorlati megszerzésével a magyar állam vált az OTP legnagyobb tulajdonosává! Két legyet egy csapással! Viktor, nem volt ez rossz húzás! (Csak a félreértések elkerülése érdekében: Viktor alatt továbbra is Zsiday kollégát értem.)