Két rejtély. Összefüggnek?

A múlt heti érdekes EUR/HUF árfolyam alakulás kapcsán volt, aki „rejtélyes” erőket látott a háttérben, vélhetően MNB intervencióra gyanakodva.

Fogalmam sincs, hogy voltak-e jegybanki erők 300 forintos arcvonal mögött, de ha voltak is, azok elestek ma hétfőn. Mindenestre, ha a privatbankar.hu jól látja a helyzetet, egy másik rejtély is megoldódhat.

Nem igazán értettem ugyanis, miért a legutolsó pillanatban nevezte meg Orbán Viktor a Jegybank új elnökét. Angliában pl. pályázatot írtak ki, s hónapokkal hivatalába lépése előtt ismert az új vezető személye. Az intervenció választ adhat a kérdésre. Matolcsy György megnevezése elméletileg gyors és számottevő forintgyengülést is okozhatott volna a piacon (szemben a valójában tapasztalt lassú és számottevő hanyatlással), amelyet a politikai hátrányok elkerülése érdekében „politikailag” logikus lett volna intervencióval visszafogni. A régi vezetés ezt a szívességet vélhetően nem tette volna meg. Ha ellenben a megnevezést követően Matolcsy azonnal átveszi a hatalmat, nincs interregnum, a vele szemben megnyilvánuló piaci tartózkodás kezelésében a verbalitáson túl már vannak kemény eszközei is. Lehet, hogy élt is vele?