Kína: buborék vagy lehetőség?

Nagy Medve fiai már régóta várják, hogy összeomoljon a kínai gazdaság, volt olyan hedge fund kezelõ is, aki külön Kína shortolására hozott létre befektetési alapot. Divatos pesszimistának lenni az országra, de valóban megalapozott-e ez?

Annak kapcsán jutott ez eszembe, hogy most olvastam egy rövid anyagot, amely azt állítja, hogy az elmúlt 10 évben nem voltak olyan olcsók a kínai részvények, mint most.

Az állítás hihető, mivel a nagy kínai részvényárfolyam-emelkedés nagyjából 2005 végén indult többéves mélypontról, 1200-1300-as indexárfolyamról (https://finance.yahoo.com/q/bc?s=000001.SS+Basic+Chart&t=my), és azóta a gazdaság nominálisan több, mint megduplázódott (https://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_kd_zg&idim=country:CHN&dl=en&hl=en&q=gdp+growth+china#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:CHN&ifdim=region&hl=en_US&dl=en&ind=false), a részvényindex pedig nincs az akkori minimumérték dupláján, s mivel a tőzsdék hosszú távon a GDP-vel párhuzamosan mozognak, ezért most valószínűleg igaz, hogy a kínai részvénypiac árazása kedvezőbb, mint 2005 végén-2006 elején, amikor a nagy árfolyamelkedés (ötszörözés!) megindult.

Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy mi lesz a kínai gazdasággal a következő öt évben, de ellentétben a fejlett országokkal Kínában mind a monetáris mind a fiskális politika bőven tud még stimulálni, ha szükséges, és az elmúlt hetekben láttuk is annak jelét, hogy a kínai gazdaságpolitikusok kezdik ismét felpumpálni a lassulóban lévő gazdaságot (pl. kamatvágás pár napja). Az árazás és a gazdaságpolitikai válasz alapján tehát logikus lehet hosszabb távra a kínai részvények vásárlása – figyelembe véve azt természetesen, hogy jelentősek a kockázatok, mivel a cégek nehezen átláthatók, túlzott beruházási boom volt az országban, amelyből könnyen kemény földetérés is lehet, ami azért valószínűleg nincs beárazva, stb.

Erre most számomra a legjobb instrumentumnak a CAF tûnik, amely a Morgan Stanley által kezelt zárt-végû alap, kínai A-részvényekbe fektet, és jelenleg a nettó eszközértékhez képest 11%-os diszkonttal forog. https://cef.morningstar.com/quote?t=CAF&region=USA&culture=en-us

2006-7-8-ban valóságos kínai (és indiai) részvénybefektetési mánia volt Magyarországon unit-linked struktúrákon keresztül. Akik akkor vettek ilyen részvényeket, majdnem mind komoly veszteségben ülnek. Úgy tûnik, hogy most jobb az árazás, jobb a hozam-kockázat arány egy ilyen befektetéshez…

https://www.zsiday.hu/blog/k%C3%ADna-bubor%C3%A9k-vagy-lehet%C5%91s%C3%A9g