Kína mutatja a gazdasági jövőt

A járvány levonultával megszűnik az első, a gyárleállítások miatti kínálati sokk, ezt hamar ki lehet heverni, újraindul a termelés. Viszont most jön a második, a keresleti sokk, a csődökkel és állások millióinak megszűnésével nagyon megcsappant a fogyasztói kereslet, ráadásul az sem költ, inkább takarékoskodik, félrerak, akinek van fizetése, nem fog autót venni. És ezt a megváltozott fogyasztói magatartást nagyon-nagyon nehéz lesz megtörni, erre az ingyenpénz sem eszköz – ami miatt újabb munkahelyek kerülnek veszélybe. A járvány levonulta után éppen ezért máshol sem fog minden bolt, üzlet, szalon, étterem, szolgáltatás stb. visszanyitni, hanem lehúzza a rolót örökre. (Aki talpon marad, persze piacokat foglalhat be.)

“Biggi Stefansson, the owner of IS Seafood, a Chinese distributor of Icelandic seafood, said 94 per cent of his business was lost in February compared to a year earlier. He hopes March will be slightly better for the Shanghai-based company, only 80 per cent down on last year, and even by April his business will still be down by 50 per cent.” Ha a korábbi felére visszamennek az eladások, már jó.

(Nagyanyám, aki átélte Pesten az ostromot, még a hetvenes években, 30 évvel később is készletezte a lisztet, zsírt, cukrot meg a sárgaborsót. Lementünk nyaralni anyámékkal Görögországba – és tíz kiló zsírban lesütött tarját küldött velünk bödönben a 40 fokba, hogy éhen ne haljunk.)

Forrás: Vakmajom a Facebookon