Kínai nudisták támadása az amerikai kamatemelés ellen?

„Rövid távon azonban fontosabb az, hogy mit gondolnak a Fed döntéshozói szeptemberi ülésükön. Ha ugyanis álláspontjuk szerint sok a kínai nudista, jó eséllyel elhalasztják a kamatemelést.”

A kínai gazdaság reális megítélése szinte lehetetlen feladat. A kontinensnyi ország, a közel másfél milliárd ember, nagyon különböző adottságú, európai országoknál népesebb tartományok és a többféle okból megbízhatatlan statisztika miatt a kínai gazdaság elemzése a globális makroelemzés Rorschach tesztje: saját beállítottságát követve bárki bármit beleláthat.

Az én verzióm a következő
Történelmi szükségszerűnek tartom Peking erőteljes globális felemelkedését, ennek ellenére a kínai növekedés töretlenségét a válság óta már gyanakvással figyelem. Gazdaságfilozófiai szempontból egyszerűen nem hiszek abban, hogy a történelem minden bizonnyal legnagyobb beruházási boomjának – kommunista pártutasítások, hihetetlen állami korrupció és a legdurvább szabadversenyes kapitalizmus szürreális egyvelege által képzett – sajátos tőkeallokációs módszerei hosszú távon fenntartható gazdasági szerkezetet képesek kialakítani.

Praktikusabb szempontok alapján pedig világosan látszanak a csillapíthatatlan hitelfüggőség kétségbevonhatatlan és az amerikai subprime válságban már jól megismert jelei: egységnyi GDP-bővüléshez egyre nagyobb hitelkiáramlás szükséges.

Hogy egy hitelbuborék meddig bővülhet, arra nincs egzakt válasz, ezért már évekkel ezelőtt elhatároztam, hogy bár elkerülhetetlennek tartom a kínai törést, befektetési döntéseimet nem rendelem ennek alá mindaddig, amíg a végjáték csalhatatlan jelei meg nem jelennek a horizonton.

Nos, a kínai devizapolitika évtizedes gyakorlatának sokak számára váratlan pálfordulása augusztus 11-én ilyen jelnek tekinthető. Világos, hogy nincs itt már semmiféle 7 százalékos növekedés, a kínai gazdaság eresztékei recsegnek-ropognak. Nem lehet már finom módszerekkel operálni, elő kell venni a komolyabb tűzoltó berendezéseket. A kínai vezetés presztízse szempontjából ezzel az a gond, hogy a szirénázó, villogó óriási piros autók dübörgése közben már senki nincs, akivel a 7 százalékos növekedés mantrájával el lehetne hitetni, hogy nincs itt semmiféle probléma.

Hogyan függnek össze a címben szereplő nudisták és a szirénázó tűzoltó autók?
Nos, számomra kétségtelen, hogy a kínai gazdaság abnormális hitelbővüléssel támogatott, sajátos tőkeallokációs modellre épülő gyors növekedési szakasza 2015-ben lezárul. A növekedés általában jótékonyan eltakarja a problémák egy jelentős részét (pl. problémás hitelek), így joggal számíthatunk arra, hogy az erőteljes lassulás során ezek napvilágra kerülnek. Ahogyan az általunk mélyen tisztelt Büfi bácsi (alias Warren Buffett) zseniálisan megfogalmazta: „A dagályban megy a vidám fürdőzés, de apályban kiderül, kin nincsen fürdőgatya”.

Közép távon tehát kiderül, hogy a kínai gazdaság szereplői közül kik érezték magukat FKK strandon. Rövid távon azonban fontosabb az, hogy mit gondolnak a Fed döntéshozói szeptemberi ülésükön. Ha ugyanis álláspontjuk szerint sok a kínai nudista, jó eséllyel elhalasztják a kamatemelést.