nov.
5
2015

Kisemberek a vágóhídon

Még saját szakterülete, az ingatlanpiac kilátásairól is sötét képet fest Roger Barris, a luxemburgi Peakside Capital befektetési cég alapítója, a Merrill Lynch és a Deutsche Bank volt ingatlanpiaci stratégája. Szerinte a nagy jegybankok a tartósított nulla kamatpolitikájukkal és a mennyiségi lazítással irdatlan buborékok képződéséhez járultak hozzá minden befektetési eszköz kategóriában, miközben radikálisan szélesítették a társadalmakon belüli szakadékokat is: ennek a végén a megtakarításaiktól megfosztott kisemberek hátán csattan majd az ostor. Barris elmondja azt is, hogy szerinte a budapesti ingatlanpiacot tévedésben élő külföldiek kezdik ellepni. Olyanok, akik azt hiszik, hogy mivel Spanyolországban gyorsan visszakúsztak az árak a pénzügyi krízist megelőző szintekhez, ezért ez Budapesten és máshol is így lesz.

Zentai Péter: Olvasom, milyen hevesen shortolja a Teslát. Mi a baja vele? Az elektromos autóké a jövő, a Tesla hihetetlen rövid időn belül amolyan „élő legendává” vált…
Roger Barris: A befektetők a Teslában nem egy autógyárat látnak, nem ennek megfelelően árazzák, hanem úgy tekintenek rá, mint egy technológiai szuper start-upra.
A részvénypiacok általában is túlárazottak, azokon belül a technológiai papírok pedig drámai mértékben azok. Figyelmeztető jel, hogy csak Amerikában 120-ra emelkedett az egymilliárd dollárnál többre értékelt olyan start-up cégek száma, amelyek fennállásuk óta még nem termeltek profitot és nem is rendelkeznek olyan üzleti modellel, amitől ez a jövőben változna. Rossz ómen, hogy ma sokkal több az ilyen megalapozatlanul túlárazott high tech cég, mint amennyi 1999-2000-ben volt (az akkori technológiai buborék kipukkanás nagy globális részvényeladási hullámhoz vezetett).

Az élenjáró technológiákban „utazó”, főként kaliforniai cégek részvényárai összeomlásra vannak ítélve. Ebből profitálni talán a Teslával lehet, ami egy úgynevezett tripla-csapás hatásnak lesz kitéve:

1) a tech lufi kidurranásával radikálisan csökken azon ifjú titánok száma, akik megengedhetik maguknak, hogy százezer dollárért Teslát, mint szimbólumot vásároljanak,

2) Kalifornia állam – amely keményen szubvencionálja a Teslát – a vásárlóerő leolvadásával járó cégösszeomlás-sorozat következményeként deficitessé válik, nem engedheti meg magának, hogy folytassa a Tesla támogatását,

3) a Tesla árfolyama egy ilyen helyzetben elkerülhetetlenül összecsuklik. És mivel a piac nem lesz vevő a Tesla részvényekre, sem a régiekre, sem az esetleg újonnan kibocsátandókra, és senki se fogja akarni részvényre váltani a cég létező,
„konvertálható” kötvényeit…, ilyen körülmények között nem tartom azt sem kizártnak, hogy a Tesla csődbe megy.

Beszélhetünk-e árlufiról az Ön szakterületén, a nemzetközi ingatlanpiacon?
A Fed-nek és a többi vezető jegybanknak „köszönhetően” lufi fújódik mind a részvény-, mind a kötvény-, mind az ingatlanpiacokon. Ami ez utóbbit illeti, a legkevésbé fenntartható a helyzet Londonban, New Yorkban és San Franciscóban. Az árfúvódási járvány közben nyomul Európa közepe felé: míg Budapest három évvel ezelőtt abszolút érdektelen volt az ingatlanbefektetők számára, addig ma tekintélyes külföldi pénzek áramlanak oda ingatlanvásárlási célból. E mögött az a hit húzódik meg, hogy ahol óriásit estek az árak 2009-2010-ben, ott biztosan gyorsan vissza is kúsznak majd pénzügyi krízis előtti szintekre. Ez valóban megtörtént például Spanyolországban. De ez nem bizonyít semmit. Hogy mennyire nem, azt Tokió példája igazolja. Ott az árak még mindig az 1989-es, a huszonhat évvel ezelőtti szintek felénél járnak.
A jelenlegi drágulást részben az hajtja, hogy az új ingatlanfejlesztések nagyon lassan indultak el a válság után. De ha az árak magasak maradnak, akkor be fog indulni a kínálati oldal. Valamint itt a techológiai lufi kipukkanásával járó potenciális kereslet oldali sokk is. Az eredmény, hogy az árak mindenképpen esésre vannak ítélve.

Nem létezik olyan befektetési eszköz, amiben a következő időszakban bízni lehetne?
Az ingatlanpiac imitt-amott tud ugyan vonzó lehetőségeket kínálni, de azokat ki kell tudni fogni. Jómagam azon vagyok, hogy megtaláljam ezeket a „réseket”. Közben éberen készülök a várható áresési hullámokra. Ez konkrétan azt jelenti, hogy növelnem a készpénzállományomat. Ezen ugyan nem lehet pénzt keresni, de legalább nem fogom elveszíteni a vagyonom 30 százalékát.

Egy megjegyzésével arra utalt, hogy a Fed-et és általában a jegybankokat tartja felelősnek azért, hogy a piacokon egyre inkább és egyre több helyen fúvódnak a lufik…
Ésszerűtlen volt ennyire kinyújtani és még mindig fenntartani az elején kétségtelenül hasznosnak bizonyult jegybanki politikát, amely a nulla kamatra (ZIRP – Zero Interest) és a mennyiségi lazításra épül. E beavatkozásoknak csupán csekély pozitív hatása mutatható ki a reálgazdaságban, viszont általuk jelentős károk érik a pénzpiacokat és a társadalmakat. Árbuborékok képződnek, miközben szélesedik a szakadék a vagyonosok és a vagyontalanok között. Nagyot fognak hasalni az intézményi befektetők, de a legnagyobbat mégis azok a kisemberek, köztük nyugdíjasok fogják „szívni”, akik életük megtakarításait – alternatívák híján – egyre kockázatosabb befektetésekbe irányították át. Ezeket az embereket ez a jegybanki politika szabályosan a vágóhídra küldte.