Kiseperték a vajat a kéményből

A vaj eltűnésének oka a francia áruházak polcairól nem önmagában az, hogy a vaj termelői ára nagyon megugrott az elmúlt egy évben. Máshol is felment, felemelték a kisker árakat és kész, van vaj, csak drágább. Az ok, hogy a szabad áralakulás az alacsony árfekvésű vajaknál korlátozva van, évente szabják meg előre az árát az áruházak és termelők közötti tárgyaláson, a termelők meg épp tojnak a nyomott szabott áron átadni a vajat. Eladják máshova, ahol szabad áras, ráadásul a vevők spájzolnak is, félve a hiánytól. Amúgy a vajárrobbanás eredeti oka egy korábbi piackorlátozás, az EU-s tejkvóta eltörlése, ami miatt először beestek az árak, és ezért visszaesett a tej- és vajtermelés. A magasabb árakra majd megugrik, csak idő kell hozzá – a tehén lassabban nő, mint a fű. Ha valamiben hiány lép fel, amögött szinte mindig szabályozói/állami beavatkozás van a szabad piaci áralakulásba.

Lásd honi kéményseprés eltűnése: először lerezsicsökkentették, aztán katasztrófavédelmesítették, majd pedig – miután nem akadt, aki a szabott áron ellátta volna a tevékenységet – egyszerűen törvényileg beszüntették a kötelező seprést. Ez lesz minden hatósági árasított cucc vége, annyira olcsó, hogy nincs. 40 év szocializmus nem volt elég megtanulni, újabb leckéket kell venni.

“In other countries like Germany, supermarkets have responded to the changing world butter market by putting up their prices. In France, the cost to the shopper of a pack of butter has barely changed. This is because butter prices are set annually in France, in negotiations between supermarkets and producers. The next round of talks is not due until February, so until then the supermarkets are only offering to pay what was agreed nine months ago – when butter was much cheaper.”