Kockázat

A kockázat nem mindig úgy, akkor, ott jelentkezik, ahol várnánk. Ugyanakkor a történelem ad néhány iránymutatást azzal kapcsolatban, hogy mik történhetnek, milyen váratlan eseményekre kell felkészülnünk. Sokan úgy gondolják, hogyha beraknak egy stop-loss megbízást a vételi/eladási pozíciójukra, akkor azzal kezelték is a kockázatot, és nem történhet velük semmi érdekes. Sajnos ez nem igaz.

Az egyedi részvényekben teljesen szokványos, hogy akkora réssel nyit feljebb vagy lejjebb valamilyen vállalati hír miatt, ami sokszorosa a stopnak. Az amerikai részvények esetében még komoly papíroknál is előfordulhat 10-20-30%-os rés, ami valószínűleg a stop sokszorosa.

Ennél egy fokkal jobb a helyzet a nagy, likvid határidős piacoknál, amelyek hétfőtől péntekig nyitva vannak, ám itt is van egy komoly kockázat: hétvégén bármi történhet. Ilyen volt az 1980-as években a Plaza és a Louvre Megállapodás, amelyek után a szuperlikvid dollár–márka és a dollár–jen is sokszáz ponttal odébb nyitott hétfőn. És aztán ott van az igazi rém, ami már többször megtörtént a történelem folyamán, és semmi sem garantálja, hogy nem lesz még hasonló. Egyes piacokat simán bezárhatnak hetekre, hónapokra, mint ahogy most az az egyiptomi tőzsdével is történt.

Ezekre a dolgokra nehéz készülni, mégis pont az ilyesféle váratlan helyzetek miatt érdemes végiggondolni a „lehetetlent” és azt, hogy mit tennénk, ha a tőzsdetörténelem legextrémebb eseményei (+ a kellően nagy fantáziával rendelkezők még hozzágondolhatnak annál is durvább szcenáriókat) történnének, hogyan alakulna portfóliónk, hogyan reagálnánk mi magunk, mit tennénk. Azt gondolom, hogy ez az igazi kockázatkezelés: a valószínűtlenre, a váratlanra, hihetetlenre is meg kell próbálni felkészülni! Legyünk paranoidok…