Kötvényalapok: kellemes hónapok

Az alapkezelők újabb kamatcsökkentésre készülnek

Kellemes két hónapot tudhatnak maguk mögött az állampapíralapok, a novemberi és az e heti, összességében 100 bázispontos kamatvágás jócskán felhúzta a hozamukat. Az alapkezelők szerint a kamatcsökkentéseknek ezzel még nincs vége.
Az állampapírok elmúlt három hónapos hozamát nézve meglehetősen impozáns adatok tárulnak elénk, hiszen éves szinten 15-20 százalékot értek el, ami az első félévi teljesítményük után szárnyalásnak tűnik. Igaz, mindez a novemberi és az e heti kamatvágás számlájára írható, hiszen mint az alapkezelők rámutattak: az egész éves hozam közel feléért az MNB e két lépése a felelős. Mindenesetre jól járt, aki félévkor – az állampapírok hozamának lemorzsolódását látva – nem vált meg befektetési jegyétől.
A Concorde Alapkezelő is készült a csökkentésre, hiszen már régóta úgy tapasztalták, magas a reálkamat. A mostani kamatszint azonban nem feltétlenül jelenti az alját – mutatott rá Móricz Dániel alapkezelő. A közepes hosszúságú papírokra helyezték a hangsúlyt, nyár óta számottevően növelték a hároméves papírok súlyát, amelyet kedvezően érintett a csökkentés. Egyelőre nem is módosítanak ezen, kivárnak – jegyezte meg Móricz Dániel. Az állampapírpiac mindenesetre már beárazott egy újabb 50 bázispontos kamatvágást, bár kérdés, hogy ez elegendő lesz-e a forint árfolyamának „letörésére”. A konvergenciasztori ugyanis eddig mindent legyőzött.
Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint bizonytalannak tűnik, hogy az MNB hogyan reagál a forint erősödésére. A hét eleji vágás a rövidebb, a kamatgörbe középső részét érintette, ami kedvezőnek bizonyult abból a szempontból, hogy itt volt túlsúlyozott az állampapír-állományuk. Az alapkezelő igyekszik jelzáloglevelekkel, vállalati kötvényekkel színesíteni portfólióját, s ezzel párhuzamosan átalakítja az állampapírpakett lejárati szerkezetét.

F. B.

Forrás: Világgazdaság – 2002. december 20.