Kötvénybuborék: 50 évre 2,85% hozam a csőd szélén álló országtól

A napokban Olaszország 50 éves kötvényt bocsátott ki 2,85%-os hozamon, négyszeres túljegyzés mellett.

Ez a kötvény tuti bukó. Gondoljunk bele: 50 éve 1966 volt. 1966-ban még Bretton Woods-i rendszer volt, a líra rögzítve volt a dollárhoz. Ezután összeomlott a rendszer, a lírát ki tudja hányszor leértékelték, óriási infláció volt a világon mindenhol, utána az 1980-as években liberális fordulat volt a gazdaságpolitikában, összeomlott a kommunista rendszer, majd létrejött és szétesett az ERM II, létrejött az Európai Unió, bevezették az eurót, átéltük az internetforradalmat és a 2008-as világgazdasági válságot. Aki 50 éve vett volna 50 éves olasz állampapírt, az vajon mennyire láthatta volna előre ezeket a változásokat? Nyilván semennyire. Vagy ugyenez az előtte lévő 50 éves periódusban (1916-66) hasonlóan durva volt: két világháború, nagy gazdasági válság, Marshall-segély, olasz gazdasági csoda, stb. stb.

Aki most 50 évre 2,85%-os hozam mellett vásárolt, az vajon mire számít? Mi várható egy olyan országtól, amely nyilvánvalóan akkora adóssággal rendelkezik, amelyet romló demográfiája mellett nem tud visszafizetni? Egy olyan államban, ahol végzetesen leromlott a versenyképesség, 15 éve nincs növekedés, ahol hagyománya van a korrupciónak és elinflálásnak. Reálértékben ezek a kötvények gigantikus bukást fognak hozni vásárlóiknak, efelől egy szemernyi kétségem nincs. Vagy elinflálják az eurót magát, vagy kilépnek az eurózónából és akkor az új lírát inflálják el, vagy simán csődbe mennek. A legjobb eset az lenne, ha mégis magára találna az olasz gazdaság, és komoly növekedést mutatna be, olyannyira, hogy mégis tudná fizetni az adósságot, de akkor viszont lesz infláció is. És egy olyan világrendben, ahol a szellemet kiengedték a palackból (QE, helikopterpénz), csak idő kérdése, hogy az infláció elszabaduljon. És akkor még a háborúkról, természeti katasztrófákról nem is beszéltünk, amelyek lehetetlenné tennék a törlesztést. Reálértelemben ezen mínusz pártíz és mínusz 90-95% között lesz a hozam 50 év alatt.

Az olasz kötvénykibocsátás persze csak egyik vetülete a globális kötvénybuboréknak. A QE-k és mínusz kamatok szorításában elképesztően beteges árazás alakult ki szinte minden kötvénypiacon. Láttam már pár buborékot, olvastam sokkal többről. Ez bele fog kerülni a történelemkönyvekbe és sok év múlva fejcsóválva fogják majd kérdezni az egyetemen a diákok a tanártól, hogy ki volt az az ostoba aki 50 éves olasz állampapírt vett 2,85% hozammal?!

www.zsiday.hu