Kreatív hozamvadászat – 1. rész

A Willis Towers egy idei felmérése szerint a legnagyobb nyugdíjalapok által kezelt vagyon közel negyede alternatív befektetésekben van globális viszonylatban. Az alternatív kategóriába beleértik az ingatlan- és az árupiacok mellett az egészen eltérő jellegű befektetési alapokat és azok közös alapjait is. Az internet és immár az abszurd hozamok világában nem meglepő, hogy egyre szélesebb a paletta, és a megtakarítások egyre nagyobb részét kötik le ezek az eszközök. Legalább ilyen fontos, hogy az emberi magatartás is valószínűleg katalizátorként jelenik meg a folyamatban. A szokásostól eltérő profilú befektetési alapok különböző gyenge pontjainkra játszva kelthetik fel érdeklődésünket, és azzal együtt, hogy minőségi befektetési tevékenységet feltételezünk a portfóliók kezelőitől, sok esetben aligha ez a fő motiváció. A gyűjtés forrása döntően ez a cikk, ami annak ellenére, hogy viszonylag régi, szinte csupa olyan példát említ meg, ami ha nem is feltétlenül tűéles, de átfogó képet ad a (jellemzően amerikai) rendhagyó alapok magánbefektetőinek különféle, nem anyagi motivációiról.

A Marketocracy Masters 100 Fund a pénzügyi matematikáért rajongó versenyző típusok játszótere, ahol az alap kezelői kifinomult statisztikai apparátusukkal a befektetők elméleti portfóliói alapján alakítják ki a tényleges eszközallokációt a legjobbnak ítélt 100 portfóliót összegyúrva. Az elért hipotetikus hozamoknál is fontosabb szerepet kap a befektetői tevékenység (jellemzően három vagy több éves időtávon mért) tudatossága, amit szintén a statisztika eszközei hivatottak körülhatárolni. Bérelt helyek nincsenek, a ranglista rendszeresen frissül, amit a portfólió igyekszik a lehető leghamarabb lekövetni – talán túl gyakran is, mindenesetre 5 éves távlatban 0 közeli hozamot ért el az S&P 500 indexszel ezzel együtt általában erősen korreláló alap.

Tudománykedvelő helyett némileg anarchista szemléletű célcsoport pénzét várhatják a Congressional Effect Fund menedzserei: az alap döntően az S&P 500 részvényei közül mazsolázik, ám lehetőség szerint zárja pozícióit és inkább a pénzügyi piacok felé fordul, mire az Egyesült Államok mindenkori Kongresszusa megkezdi újabb ülési időszakát. Az alap vezérelve szerint a politika ugyanis ilyenkor csak ártani tud a tőzsdének.

A feminizmus nem csak a vállalati életben, a befektetői kultúrában is egyre nagyobb jelentőségű. Az esélyegyenlőség alapelve mellett a vállalatvezetésen belüli női részarány és a teljesítmény (nyilván ez kutatásonként mást jelent) közötti pozitív kapcsolatot igazoló tanulmányok is alapkövei ezeknek a viszonylag új, de akár százmillió dolláros nagyságrendű összegeket is lekötő konstrukcióknak. A műfajban úttörő Pax Ellevate Global portfóliója mögötti vállalatokban például az igazgatósági tagok egyharmada nő, ami a cég statisztikái szerint több mint duplája a globális piaci átlagnak.

A vegytiszta racionalitástól az elvekre épülő koncepciók felé haladva jól illeszkedik a sorba a Timothy Plan alapkezelő valamennyi alapja. Ez a cég a kapitalizmus eszközeit a keresztény erkölcs keretei közé szorítva fektet be, ugyanis elsődleges stratégiai pontja szerint távol tartja magát a keresztény értékekkel ütköző tevékenységet végző cégektől. Érdekesség, hogy a keresztes hozamvadászatban egyik zászlóshajója jelenleg az izraeli gazdaság különféle (de leginkább high tech) szektoraiba fektető Israel Common Values Fund. Sok más alap zár ki már a nulladik körben bizonyos szektorokat (nagyjából ugyanezeket) a portfóliójából, a Timothy Plant az alapokat becsomagoló sztori miatt emeltem ki.

Az erkölcs és a hozam viszonyrendszerét a másik oldalról fogják meg a rosszfiúkba fektető Barrier Fundhoz hasonló alapok. Tisztán racionális alapon valószínűleg igazuk van, hiszen a fegyver-, a dohány- és az alkoholipar, valamint a szerencsejáték és a pornográfia üzlet lesz, ameddig csak ember lesz a Földön. A kb. 70%-ban amerikai részvényekbe fektető alap 2002-es indulása óta átlagosan évi 2 százalékpontot vert az S&P 500-ra, tehát az élet egyelőre igazolja az alapítót. Ha a beszálláson gondolkodva nem zárjuk ki az érzelmeket, kicsit olyan ez, mint az elmúlt 30 évben a magyar fociválogatott ellen fogadni.

Írtam már arról, hogy egy vízióra is fel lehet építeni egy nagyobb befektetési alapot. A jüan összeomlásának forgatókönyvénél ráadásul erősebb ideológiai színezetet kaphat például az Egyesült Államok Kubával szembeni embargójának esetleges feloldása – nagyrészt erre spekulálva alapult a Herzfeld Caribbean Basin Fund. Hozzá kell tenni, hogy ebben az esetben az alapkezelők nem tettek fel mindent egy lapra, de a karibi kitettség és a specifikus ágazatok (turizmus, ágazatok) a mai napig meghatározzák a portfóliót.

Az eddigi példák rámutattak, hogy elsősorban fejlett kapitalizmus és viszonylag magas társadalmi kockázatvállalás mellett majdhogynem bármilyen csomagolású befektetési alapból lehet sikertörténet megfelelő marketing- és befektetői teljesítmény esetén. Biztosak lehetünk abban is, hogy az effajta alternatív befektetések tárháza a közeljövőben tovább bővül még akkor is, ha a kötvénypiaci hozamok globálisan, erőteljesen visszapattannának jelenlegi mélységeikből.

Az Egyesült Államokban, Nevada államban (hol máshol?) 2015 nyarán engedélyezték a sportfogadásokba fektető befektetési alapok működését. Ezek stratégiái egészen eltérhetnek egymástól: lehet lőni többek között a fogadói oldal túlzott reakcióira, historikus valószínűségekre vagy a sportágak direkt modellezésére (pl. baseball és kosárlabda előnyben) – természetesen mindennek az alapos statisztikai módszertan az alapja, és az ígért hozamok a részletektől függetlenül százalékosan rendre kétjegyűek.

A jövőt illetően van olyan konstrukció is, amely a befektetői utánpótlás nevelését célozza. A Monetta Young Investor Fund – befektetés fejében – felsőoktatási tandíjkedvezményt biztosít a 18 éves korig összegyűjtött pontok 25%-áig, de legfeljebb 4000 amerikai dollárig a programban részt vevő több száz partner intézménynél. A légitársaságok ingyenes mérföldjeihez hasonló oktatási kedvezmény és a kedvezményezett gyerekeknek járó oktatási csomag mindenképpen nagy pozitívum, bár szigorúan szakmai szemmel nézve nyilván sok előnyösebb alapot is találni a piacon. A portfólió hozama egyébként a Dow Jones indexszel versenyez, 10 éves távlatban némileg elmarad tőle.

A következő részekben kitérek többek között a fontosabb lélektani tényezők, a befektetési alapok marketingjének és teljesítményének lényeges összefüggéseire, illetve egyéb érdekességekre is.