Krugman és Európa

Többször kritizáltam Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász és sztár-econoblogger véleményét ezen az oldalon, azonban Európával kapcsolatban teljesen egyetértek vele. Az európai politikusok hasonló hibát követnek el, mint az 1930-as évek elején a gazdaságpolitikusok: sajnos van rá esély, hogy az európai adósságválságból igazi nagy depressziót csináljanak:

…the relentless wrong-headedness of the Europeans, their insistence on seeing their crisis as something it isn’t, and responding with actions that deepen the real crisis, has been a wonder to behold. In the 1930s policy makers had the excuse of ignorance; there was nobody to explain what was happening. Now, their actions amount to a willful disregard of Econ 101.”

És valóban, az európai gazdaságpolitikusok a súlyos megszorításokkal durván elmélyítik a recessziót, amelybõl önfenntartó, önerõsítõ visszaesés lehet. Ahelyett, hogy egyszerre alkotnának követendő fiskális szabályokat és az azonnali helyzet könnyítésére viszont behívnák a nehézlovasságot (ECB korlátlan kötvényvásárlásai), amely gyors ütemben lecsökkentené a kamatkiadásokat, és így a költségvetési deficit csökkentése anélkül meg tudna valósulni, hogy a gazdaságot lassító intézkedéseket kellene hozni, õk súlyos, gazdaságellenes megszorítást végeznek. Közgazdászok egyetértenek nagyjából abban, hogy a jelenlegi helyzetben a helyes arány a hosszabbtávú, strukturális költségek csökkentése és kisebb arányban az adók emelése kellene, hogy legyen, nagyjából 3:1, 4:1 arányban. Azonban a legtöbb országban – Magyarországon is – a pénzbehajtásra, magasabb adóztatásra, elvonásokra helyezik a hangsúlyt, amely azonnal negatívan hat a gazdaságokra. És mindez Európában egyszerre történik. Ebből igen könnyen lehet még nagyon mély, akár többéves recesszió és a válság további elmélyülése. Igaza van Krugmannak, 1930-ban még hivatkozhattak a tudatlanságra, most azonban már az alap makro-tudás ismeretében (nekem sincs több) elég könnyen megjósolható, hogy az intézkedések mihez vezetnek…

…más kérdés, hogy jelenleg a piacok nem ebbe az irányba akarnak haladni, sőt, mivel USA-ban folyik a monetáris ÉS fiskális stimulus, valamint a gazdaság is elzötyög, a profitok pedig csúcson vannak, ezért a tőzsde kifejezetten felfelé akar menni. Nem csodállkoznék nagyon azon sem, ha az S&P 500 kimenne az 1350-es csúcs fölé a következő hetekben-hónapokban (habár a hosszabb távú kilátások miatt meg erősen pesszimista vagyok, kicsit skizofrén a helyzet)

egyébként érdemes olvasgatni Krugman blogját, vannak benne jó gondolatok, pl:

https://krugman.blogs.nytimes.com/2011/12/09/inflating-your-way-to-prosperity/

https://krugman.blogs.nytimes.com/2011/12/10/orwellian-currency-area/

 

Forrás: zsiday.hu