dec.
25
2019

Kurisumasu ni wa Kentakkii

Avagy Kentucky csirke Karácsonyra. Noha Japánban a Karácsony nem hivatalos ünnep, mégis 4 millió japán család zarándokol el minden évben a legközelebbi KFC-be, hogy csirkét egyen Karácsonyra, az üzletek forgalma 10-szereződik, az éves összforgalom 30%-a (!) ilyenkor zajlik le, a megrendeléseket hetekkel előbb le kell adni, ha valaki nem akar órákat sorbanállni egy 32-55 dolláros boxért. A hagyomány onnan ered, hogy a cég jó üzleti érzékű feje, bizonyos Motoichi Nakatani a 70-es években rájött arra, hogy a Japánban élő külföldiek hiába keresik Karácsonykor a pulykájukat, és erre helyettesítőnek találta ki a rántott csikével töltött “party hordót”, a kampányt azután az egész országra kiterjesztették, és mivel addig nem volt Japánban karácsonyi étkezési hagyomány, jó nagy piaci rés nyílt meg és a lakosság rákapott a télapónak öltöztettet ősz Ezredeshez való zarándoklatra. És Japán amúgy is rántotthúsimádó, pont úgy rá vannak kattanva erre a nyugati kajára, ahogy mi, a nyugatiak a sushira és a kifinomult japán konyha más remekeire, kiváló japán tonkatsu éttermek vannak garmadával.

Ilyen profán egyszerűséggel keletkeznek a legendák és hagyományok, és benne van az is, ahogy a globalizációval egyre inkább keresztbe-kasul terjednek a szokások, ünnepek és ételek, Kínai Holdújév, Valentin-nap, Halloween, Indiai Fényünnep stb. a végén majd mindenhol mindenféle ünnep tartva lesz és szét se lehet majd szálazni, mi honnan származik és nem is kell. Amúgy életem egyik legjobb rántotthúsát nem Bécsben, hanem Szingapúrban ettem egy japánban, de pesti magyar japán stílusúban is ettem remek tonkatsut mangalicából, ami a rántotthús Japánból való visszaimportálása a szülőföldjére, hiszen valahol Milánó-Bécs körül van az őshazája.

Na, vissza a bejglihez, ami ide osztrák-német, előtte meg lengyel-zsidó, mások szerint korábban örmény közvetítéssel jött, a mák meg a törököktől, ki tudja, nem tök mindegy már, közép-európai, eszik Krakkótól Triesztig, mákos-diós pusztító kómás jó reggelt! Hyvää Joulua, finn ismerőseim is zabálják, mert az unokájuk meg Bécsben született és osztrák is, de olasz-magyar unokatesóiméknál is elmaradhatatlan Babbo Natale mellé, még nem KFC-zés után, de ki tudja, mit hoz a jövő.

Forrás: Vakmajom a Facebookon