Labdarúgó-világbajnokság 2018

Dávidok és Góliátok harca

A foci vb a világ legnézettebb sporteseménye. Az idei tornára kijutott 32 csapat keretének összértéke több mint 11 milliárd euró. Ennél többet érő játékoskeretet csak az európai klubtorna, a szintén 32 csapatos Bajnokok Ligája tud felmutatni a maga 13 milliárd eurójával.

Az európai klubfutballban már megszokhattuk, hogy hatalmas a különbség a csapatok jövedelmi helyzete, és ebből kifolyólag az értéke között. Sokan igazságtalannak tartják, hogy egyes klubok sokszorosan többet költhetnek játékosvásárlásra, mint mások. Habár mindig vannak meglepetések, összességében elmondható, hogy a magasabb keretértékkel rendelkező csapatok nagyobb valószínűséggel hódítják el a címeket, ami közvetlenül vagy közvetve, de további bevételt jelent a klubok számára, ezzel fenntartva a status quo-t, mélyítve a csapatok közötti szakadékot.

A két hasonló lebonyolítású, 32 csapatos topsorozat közül mégis az „igazolásoktól mentes” országok közötti vetélkedés, a vb az, ahol nagyobbak a különbségek a csapatok között. Beszédes adat, hogy a legtöbbet érő francia válogatott (1100 millió euró) és a legkisebb összértékű panamai gárda (7 millió euró) között 160-szoros különbség van (a Transfermarkt.de értékelése alapján). A koncentráltságot mérő normalizált Herfindahl–Hirschman-index is magasabb a vb esetében: 3,3 százalék a 2,2 százalékkal szemben, ami szintén azt igazolja, hogy nagyobb a különbség a csapatértékben a csapatok között a világbajnokságon, mint a Bajnokok Ligájában.

A Lorenz-görbe az egyenlőtlenségek vizuális megjelenítésére szolgál. Az egyenlőtlenség annál nagyobb, minél távolabb helyezkedik el a vonal az átlótól. A vízszintes tengelyen láthatjuk, hogy a résztvevőket csapatérték szerint sorba rendezve az indulók hány százalékáról beszélünk, és ehhez a teljes játékosállomány összértékének (függőleges tengely) mekkora része párosul. Az ábrán látható, hogy a vb-n játszó csapatok kisebb keretértékkel rendelkező fele mindössze a teljes keretértéknek a 13,5 százalékát teszi ki.

Tehát ha a csapatok drágábbik fele otthon marad, akkor még mindig majdnem 10 millió eurót érő kereteket láthatnánk játszani. Kis egyszerűsítéssel kijelenthetjük, hogy 16 Góliát készül felvenni a harcot 16 Dáviddal szemben. De nézzük, milyen esélyük van a Dávidoknak világbajnokságot nyerni? A fogadóirodák szerint körülbelül 6-7 százalék. Ezek szerint egy Góliát, a brazil majdnem háromszor esélyesebb, mint a 16 Dávid összesen.

Forrás: HOLD Alapkezelő saját számítása a vb kezdete előtti bwin.com-on elérhető oddsok és a Transfermarkt.de játékosérték alapján

A statisztika szerint a csapatérték 84 százalékban magyarázza a fogadóirodák szorzóiból (odds) visszaszámolt győzelmi esélyeket. Érdekes látni, hogy míg a bukiknál a németeket csaknem 15 százalékos valószínűséggel várják befutónak, addig az angolok az 5 százalékot sem érik el, annak ellenére, hogy közel azonos csapatértékkel rendelkeznek.

Fogadók, számok, érzelmek

Tisztán a csapatértékre a győzelmi esélyeket természetesen nem lehet felfűzni. A csapatértékkel a csapatokban játszó játékosok egyéni értékét adjuk össze, ami nem teljesen egyenesen arányos a várható teljesítményükkel. Egy fiatal tehetséges játékos általában (és nem csak a német Transfermarkt szerint) többet ér, mint egy karrierjének utolsó éveiben járó sztár. A pályára viszont a játékos az aktuális tudását viszi, nem pedig a még benne lévő jó éveket. Ezért egy tapasztaltabb hasonló értékkel rendelkező csapat nagyobb valószínűséggel nyerhet vb-t. Továbbá az egyes csapatok könnyebb, illetve nehezebb csoportokba, ágra kerülhetnek, ami alapjaiban változtathatja meg az esélyeiket. Egy focikedvelő ember még napestig tudná sorolni a tényezőket. A teljesség igénye nélkül: edző szerepe, csapatkohézió, aktuális forma, vb-tapasztalat, hazai pálya. Az egyenlőtlenség nagy, de ez a szurkolókat talán kevésbé zavarja, mint a BL-nél. Egy drága klubcsapatot gyakran csak összevásárolnak egyik évről a másikra, míg egy drága válogatott esetén annak az országnak a futballkultúrája, futballnevelése, hátországa számít. Az utóbbit jobban szoktuk szeretni.

Forrás: A HOLD Alapkezelő saját számítása a Transfermarkt.de játékosérték alapján

Nézzük, mi a helyzet a játékosoknál!

A Transfermarkt értékelése szerint az élen holtverseny alakult ki. Messi és Neymar egyaránt 183 millió euróval állnak az élen, ezzel egyedül majdnem megelőzik a vb-n résztvevő csapatok felét, egészen pontosan 15 csapatot. A csapatok közötti hatalmas különbségre még inkább felhívja a figyelmet Mauro Icardi esete. Ő ugyanis nem fért be az argentin válogatottba, pedig a 97 millió eurós értékével 10 vébén szereplő csapatot előzne meg. A legtöbb világbajnokságra nevezett játékost a Manchester City adja (16), második a Real Madrid (15) és harmadik a Barcelona (14). A Barcelona játékosai ugyanakkor értékesebbek (870 millió euró), ezért ebben a rangsorolásban ők lesznek az elsők, a Manchester City (820 millió euró) a második és a Real Madrid (770 millió euró) a harmadik. Bajnokságok szerint csoportosítva az angol Premier League vezeti a sort a játékosok számában (107 fő) és értékében (3,5 milliárd euró), a spanyol Primera División (78 fő – 2,45 milliárd euró) a második, a harmadik a német Bundesliga (62 fő – 1,15 milliárd euró).

Mi várható a jövőben?

A FIFA a jelenlegi hatalmas különbségek ellenére tovább bővíti a vb-n résztvevő csapatok számát a mostani 32-ről 48-ra. Ráadásul főleg az afrikai és az ázsiai csapatok javára teszi ezt, így nem az éppen a vb-ről lecsúszott, egyébként sztárokkal teletűzdelt olasz vagy holland csapat kerülne be biztosan a bővítéssel. Az új bekerülők valószínűleg a sorozat elején búcsúznának. A fenti számok tükrében talán nem meglepő, hogy sok emberben felmerül a kérdés: Minek? Könnyen belátható tény, hogy egy FIFA elnök több szavazatot tud szerezni a választáson egy ilyen ötlettel, mivel ezzel sok ország világbajnokságra való kijutási esélye megnövekszik. De mi lesz a színvonallal? Nem kérdés, hogy hígul a mezőny. A meccsek átlagszínvonala esni fog. Véleményem szerint a különbségek így is hatalmasak a csapatok között, a jelenlegi mezőny második felében lévő csapatoknak is csodára van szüksége, hogy elhódítsák a címet. Egy-egy mérkőzés erejéig viszont bármi megtörténhet, ugyanis a BL-ben együtt sokat játszó, összeszokott társaságok küzdenek, a válogatottaknál erre sokkal kevesebb az idő. Ez csökkenti a vb „mélységét”, azaz nagyobb az esélye annak, hogy egy esélytelenebb kiscsapat meglepetést okoz. A meglepetés lehetőségét növeli, hogy a BL-lel szemben itt nincsenek visszavágók, ezért nem is lehet javítani.

Góliát nincs veszélyben

A statisztikák viszont nem hazudnak. Eddig összesen 8 csapatnak sikerült felülnie a világ trónjára: Brazília (5), Németország (4), Olaszország (4), Argentína (2), Uruguay (2), Franciaország (1), Anglia (1), Spanyolország (1). Az emberek, habár szeretik az olyan történeteket, ahol az esélytelennek tekintett fél végül valami csoda folytán mégis felülkerekedik a sokkal erősebbnek tartott riválisán, azért mégsem szeretnének a világbajnoki meccsek felén kiscsapatok küzdelmein unatkozni, és inkább néznénk a Góliátok egymás elleni csatáit.