Lassan bővülő terjesztési hálózat

A nagyobb bankok ragaszkodnak saját termékeikhez

Míg külföldön a bankok jutalékbevételeihez számottevően hozzájárulnak az „idegen” termékek értékesítésén elért bevételek, addig hazánkban ez viszonylag kevéssé elterjedt.

A hazai bankok meglehetősen idegenkednek más befektetési alapkezelők konstrukcióinak beengedésétől. Ezzel szemben külföldön a banknak mindegy, hogy kinek a termékét forgalmazza, csak a jutalék meglegyen rajta, mutatnak rá egyes piaci szereplők. A pénzintézet bevétele az ügyfél pár százalékos belépési díján megtermelődik, ám hazánkban a néhány száz forintos vételi költségről aligha tud ekkora jutalékot leemelni. Itt a dolog azon áll vagy bukik, hogy az alapkezelő mennyit tud átengedni az alapkezelési díjból, ami pedig az alap teljesítményében is éreztetheti hatását. Emellett az is szerepet játszik, hogy a banknak érdeke-e a jó minőségű termékpaletta, avagy a konkurens termékeket csupán kiegészítéshez használja.

A függetleneket nézve, a Concorde ALAPKEZELŐ befektetési alapjait jelenleg a Konzumbanknál és a BNP Paribas-nál lehet megvásárolni a Concorde budapesti és szegedi fiókja, illetve a ConcordeDirect mellett. Ám az értékesítési hálózat hamarosan tovább bővülhet a Takarékbankkal. Az Európa Ingatlanalap jegyeit hat banknál és három brókercégnél lehet megvásárolni.

Ami a banki hátterű alapkezelőket illeti, a Budapest Alapkezelő kilenc alapja a BB hálózatában elérhető, az alapcsalád változó számú tagját pedig a Raiffeisen Bank, a Takarékbank, a Citibank, a BNP Paribas fiókjaiban, illetve a Concorde-nál és az Erste Befektetési Rt.-nél lehet megvenni. A Raiffeisen alapkezelő termékeit az anyabank mellett a BNP Paribas, az ÁÉB és a Concorde forgalmazza, míg a CIB Alapkezelő konstrukcióit a bank mellett az Equilor és a Concorde értékesíti. A CA IB Alapkezelő alapjaihoz a HVB Bank hálózatában és a BNP Paribas-nál lehet hozzájutni, míg az Europool termékeihez az IEB-nél és a ConcordeDirectnél. Az OTP és a K&H alapok ezzel szemben ragaszkodnak az anyabanki hálózathoz, mint ahogy a bankok sem engednek be konkurens termékeket.

F.B.

Forrás: Világgazdaság – 2003. augusztus 8.