Lassulnak a fejlett gazdaságok?

Megoldás: Emelni kell a kamatokat.
Komolyan.

Az elmúlt pár napban kijött néhány gyenge makroadat az USA-ból és Európából. A halovány konjunktúra jelei rögtön bizakodást keltenek a piacokon: halasztódik a kamatemelés! Ismét.

Logikusnak tűnő gondolatmenet, de már eljárt felette az idő.

A negatív és nulla szintű kamatokról egyértelműen kiderült, hogy több kárt okoznak, mint hasznot. A nyugdíjra takarékoskodó fontos nemzedék kamatjövedelem híján növeli a megtakarításait (ergo csökkenti a fogyasztását) vagy észszerűtlenül drágán vásárol mondjuk ingatlanokat és ez makroszempontból ezerszer károsabb annál, hogy a Sanofi vagy a Henkel pár tized százalék helyett negatív kamattal bocsásson ki kötvényeket. (A múlt héten mindkét cég mínusz kamatozással tudott új kötvényeket kibocsátani.)

Magam részéről azt gondolom, hogy a piac nagy része nem vette észre, hogy erre már a jegybankárok is rájöttek. Ha pedig ez így van, a növekedéstől függetlenül emelni fogják a kamatokat.

Persze nem nagyon. A nullánál árnyalatnyival nagyobb (mondjuk 0,1 százalékos) EKB alapkamat és a 0,5-0,9 százalék közötti Fed kamat (a kezdeti sokk után) semmiféle problémát nem okozna a vállalati finanszírozásban, de megnyugtatná a megtakarítók idegeit, akik óvatosan növelnék fogyasztásukat. Márpedig ha a fogyasztás tartósan nő, a beruházások is meg fognak jelenni.