Le kell vinni a nyugdíjakat?

Le.

Nem feltétlenül azonnal és nem is brutálisan, de a matematikát még mindig nehéz legyõzni. Bár van aki megpróbálja.

A napokban Heim Péter azon kijelentése keltett zavart az erõben, miszerint a nyugdíjakat le kell csökkenteni. Erre természetesen a Fidesz, és nyugdíjas tagozata éles tiltakozással reagált – nem véletlen, hiszen sok a nyugdíjas szavazó:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/nyugdij/fidesz_nem_csokkenhetnek_a_nyugdijak.169924.html

Magyarországon jelenleg felosztó-kirovó rendszer mûködik, azaz a munkavállalók befizetéseibõl lesz a nyugdíj. Mivel a következõ években várhatóan drasztikusan romlik az eltartó/eltartott arány, lehetetlen lesz a nyugdíjakat a jelenlegi szinten feltartani, ez matematikai képtelenség. Nyilván errõl beszélt Heim Péter, és nyilván felfogják a politikusok is. Magyarországon ma a lakosság 58%-a van 20 és 60 év között, míg a 60-on felüliek aránya kissé 21% felett van. Ez 2050-re várhatóan 47% és 35% lesz, azaz a “munkaképes korúak”: “idõsek” aránya 2,75-rõl 1,34-re romlik, ami gigantikus változás. (A KSH-nak nagyon jó interaktív korfája van itt: https://www.ksh.hu/interaktiv/korfak/orszag.html) Minden egyéb változatlansága mellett ez feleakkora nyugdíjakat jelent. Természetesen minden változni fog emiatt.

Mit lehet tenni?

– a munkaképes korúak minél nagyobb részének kell dolgozni (hogy minél többen fizessenek járulékot)

– meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt

– le kell csökkenteni a nyugdíj: fizetés arányt

– meg kell emelni a nyugdíjjárulékot

Valószínûleg ezek mindegyikére szükség lesz és mindegyike már zajlik is, különben nem lesz fenntartható a nyugdjírendszer.

Nagyjából tehát arra számíthatunk, hogy megemelt nyugdíjjárulékok mellett is 70-72 év lesz a nyugdíjkorhatár, és a nyugdíjak a bérekhez képest jóval alacsonyabbak lesznek.

Egyébként a kormány már folyamatosan tesz is lépéseket a fenti irányokba, amelyek közül a legpopulistább, gyakran ismételt kijelentés “a nyugdíjak reálértékének megõrzése”, ami jól hangzik, de nézzük meg ez mit jelent. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak az inflációval emelkednek. Ugyanakkor a bérek jellemzõen és hosszútávon a nominális GDP-vel emelkednek, ami leegyszerûsítve az infláció és a növekedés együttese. Ha feltételezzük, hogy ma 100 forint az átlagbér és 70 forint az átlagnyugdíj (azaz a nyugdíj a bér 70%-a), és éves 3% infláció+2% növekedés lesz, így évente 5%-kal fognak nõni a bérek és 3%-kal a nyugdíjak, azaz 20 év múlva 265 Ft lesz az átlagbér és 126 forint az átlagnyugdíj, tehát akkorra a nyugdíj a bér 48%-a lesz.

Valószínûleg ez a legtöbb, amit a kormányzatok tehetnek, hogy reálértékben fenntartják a nyugdíjakat, de tudni kell, hogy ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak egyre csökkenni fognak a bérekhez képest. Nagyon jól hangzik, de a nyugdíjasoknak azért annyira nem jó.

A nyugdíj körüli vita tehát álvita, hiszen a nyugdíjak jelenlegi szintje a bérekhez képest demográfiailag természetesen fenntarthatatlan és ezt mindenki tudja is. De ezt az egyik legfontosabb szavazóréteg képébe nyomni ilyen durván, na ez az amit nem lehet…

https://www.zsiday.hu/blog/le-kell-vinni-nyugd%C3%ADjakat