wright first_flight
feb.
13
2012

Le kellett volna lőni a Wright fivéreket!

Warren Buffett, a világ egyik legsikeresebb befektetője vélekedett így a Berkshire részvényeseinek írt levelében 2008-ban. Véleménye szerint ugyanis a repülőgép feltalálása az elmúlt bő száz évben hatalmas károkat okozott a befektetőknek, légitársasággal gyakorlatilag csak pénzt lehetett veszíteni, egymást követték a csődök a világban. Ezen bölcs gondolatot nem árt felidézni ma, amikor szinte mindenhonnan a Malév megszűnéséről lehet hallani. Nagyszerű dolog a repülés, csak nem a tulajdonosoknak, hanem az utasoknak!

Különösen zavaróak voltak a napokban azon megnyilvánulások, amelyek azt próbálták súlykolni, hogy milyen jelentős GDP-kiesést fog okozni, ha már nem magyar légitársaság szállítja az utasokat, hanem külföldi. Szerintem butaság ezen keseregni, mert önmagában semmit nem jelent a GDP visszaesése.

Egy pillanatra gondolatban az egyetemi éveim köszöntek vissza, amikor először hallottam makroökonómia órán, hogy ha karambolozunk az autónkkal, akkor az jó a GDP-nek, mert többlet keresletet okoz a megcsináltatása. Valóban jó a GDP-nek, csak rossz az országnak, mert elpazarolja az erőforrásait. Különben az lenne a legfejlettebb ország a világon, amely a legtöbb autóját törné össze! Sohasem szabad egy országnak elpazarolnia az erőforrásait veszteséges tevékenységekre, ha azt megcsinálja helyette más (a magánszféra), mert gátolja a fejlődésben és versenyképtelenné teszi.