Lee Bia: 2. rész: A birodalom visszavág

Miután a Nyugat töketlenkedése (diplomácia) nem volt képes rendezni a forradalmi vezér jövőjét és a felkelők számára sem hozott értékelhető eredményt, a döglődni látszó oroszlán (vagy a fia?) összeszedte magát és nyilvánvaló haditechnikai túlerejével komoly ellencsapást mért és mér jelenleg is a felkelőkre. Eközben a meghatározó nyugati országok felvették, felveszik az ellenzéki erőkkel a kapcsolatot.

Meglátjuk…

A franciák sietve bejelentették, hogy már a felkelők szervezetét ismerik el hivatalos és egyedüli legitim líbiai kormánynak és légicsapásokat javasoltak.
Kadhafi persze visszaütött.

Most keződik a háború?

Mindenesetre a többi arab államban több pénzt fordítanak az eddigieknél szociális célokra, szélesítik a szabadságjogokat, teret engednek némi demokratizálódásnak, ennek pedig gazdasági hatásai is lesznek.
Ennyi értelme legalább már volt a sok halálnak és pusztulásnak.

Számomra van hasonlóság a néhai Szovjetúnió és a keleti blokk felbomlásának folyamata és a jelenlegi arab események között.
A szellem kiszabadult a palackból, a változás megkezdődött, már nem lesznek olyanok a dolgok, mint eddig voltak akkor sem, ha hatalmon maradnak a diktátorok, vezérek.
Esetleges hatalmon maradásuknak ára lesz, és én bízom abban, hogy ez az ár a gazdasági nyitás lesz.

Szeretném belelátni a közeli jövőbe a régió gazdasági megerősödédét, melyből a közeli európa profitálhat, ha döntésképes és él a lehetőséggel.
De addig még sok vér folyhat, ha a felek a fegyvert választják a szavak helyett.