Népszámlálás amerikai módra

Légy része Amerika történelmének!

Ezzel az üzenettel (is) toborozzák a jelentkezőket az USA 2020. évi népszámlálására.

Népszámlálást (1790 óta) 10 évente tartanak az USA-ban (is). A folyamat méretét jól mutatja, hogy 2,7 millió emberre lesz szükség ahhoz, hogy elvégezzék az óriási feladatot, amelynek meghatározó része az, hogy a népszámlálók személyesen látogatják meg és kérdezik ki/mérik fel a rájuk kiosztott körzet polgárait.

Meglepő, hogy mennyire nyíltan kommunikálnak a népszámlálók díjazásáról. Ezen az oldalon részeletes tájékoztatást kaphat minden érdeklődő, hogy az USA mely államának mely megyéjében pontosan milyen órabérre számíthat.

Van egy térképes áttekintő is, melyen gyorsan és egyszerűen átnézheti, hogy hol, mennyi pénz jár a kérdezőbiztosi munkáért. A legalacsonyabb órabérek 15 dollár körül alakulnak (az egyik tájékoztató videóban 13,50-et is mondanak, de azt nem találtam meg a térképen), sok a 17 – 20 dolláros ajánlat („ránézésre” az átlag 20 dollár körül lehet), de található 25 dollár feletti órabért nyújtó hely is.

Ilyen videókkal tájékoztatják és próbálják jelentkezésre bírni az embereket (már egy éve).

Arról, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki kérdezőbiztos legyen, ezen az oldalon talál tájékoztatást. Gyakorlatilag egy átlagos amerikai alkalmas rá, aki elvégzi az oktatást és van (lesz) ideje rugalmas munkaidőben (este és hétvégén is akár) lelátogatni a rá kiosztott körzetet: 18 évesnél idősebb, van érvényes TB száma, jogosítványa, valamint e-mail címe és internet elérhetősége, lehetőleg amerikai állampolgár és átmegy a bűnügyi átvilágításon. A 60 évesnél fiatalabb férfiaknál alapfeltétel még az is, hogy regisztrálva legyen a Selective Service System (SSS)-be, ami a központi (katonai) besorozhatósági nyilvántartás.

Miért fontos a népszámlálás az USA-ban?

A népszámlálás eredményei meghatározzák például, hogy az egyes államokban hány helyet foglalnak el a Képviselőházban. Az eredményeket továbbá a választási körzetek kiigazítására vagy átalakítására is használják annak alapján, hogy az adott helyen a népesség száma növekedett vagy csökkent-e.

A következő évtizedben a politikusok és az üzleti döntéshozók (és még sokan mások) a 2020-as népszámlálási adatokat fogják felhasználni fontos döntéseik meghozatalára. Az eredmények megmutatják például, hogy a helyi közösségeknek hol van szükségük új iskolákra, új kórházakra, utakra, stb., hogy sok száz milliárd dollárnyi szövetségi támogatást hogyan allokáljanak több mint 100 programra. (A megnyíló dokumentum 16. oldalától tekintheti meg tételesen a programokat.)

Itthon 2011 őszén volt népszámlálás, nemsokára nálunk is újra esedékes lesz. Gondolom, a felelősök már teljes erőbedobással dolgoznak rajta.