Legyen infláció!

https://www.boj.or.jp/en/announcements/release_2012/k120214b.pdf

A japánok 0 és 2 % közötti inflációs célt tűztek ki, ezen belül is az 1% az, amire saját állításuk szerint lőni fognak. A japánok láthatóan megirigyelték más országok inflációját, ők is szeretnének maguknak egy kicsit, ami nem is csoda, ugyanis minden adósságválságnak (és most az egész fejlett világban ez van!) a legegyszerűbb megoldási módja az elinflálás – ha alacsony kamatszinttel jár együtt. Hiszen ha például van egy ország, ahol a GDP 100%-át teszi ki az államadósság (ami veszélyesen sok), 2%-os átlagos kamatszinten tudja magát finanszírozni (ehhez kellhet a jegybank segítsége, lásd Fed és BoE QE, ECB LTRO) , és tud generálni éves 3% inflációt meg 1% növekedést (Európában és USA-ban nagyjából valami hasonlóra lehet számítani), és új adósságot nem generál (azaz az elsődleges egyenlege nulla, mint például jelenleg Magyarországnak, és 1-2 éven belül várhatóan az európai átlagnak), akkor szép lassan, 10 év alatt 82%, 20 év alatt pedig a teljesen tolerálható 67%-os szintre sikerülhet csökkenteni a GDP-arányos eladósodottságot. Mindezt úgy, hogy növekedés alig van. ha van a folyamat gyorsabb. Ha ráadásul el tudnak érni egy 2%-os elsődleges költségvetési többletet (amire pl. az olaszoknak van esélyük akár jövőre is), akkor 10 év alatt 64, 20 év alatt pedig a negligálható 34 (!!!)%-ra csökken az eladósodottság.

A feladat tehát adott: generáljunk inflációt, tartsuk alacsonyan a kamatokat, és így hosszú évek alatt el lehet tüntetni az adóssághegyeket. Láthatóan a nagy jegybankok éppen erre törekednek, és mindent meg fognak tenni, hogy legyen infláció (természetesen ne túl nagy, mert az megintcsak veszélyes, de a kis infláció sokkal jobb mint a defláció, ami  pedig az adósságválságok sajátja)

Azt gondolom ez az út vár a fejlett világra: inflációs cél (a jegybank nem fog megijedni attól sem ha időlegesen kicsit nagyobb, nem 2, hanem 3, 4 százalékos infláció lesz), tartósan alacsonyan rögzített rövid ÉS hosszú kamatszintek, alacsony növekedés. Így próbálja meg a fejlett világ lépésről lépésre elinflálni a válságot. A japánok egyelőre le vannak ebben a versenyben maradva, mert ők évek óta nem tudnak inflációt “csinálni”, de ha eléggé lelkesen próbálkoznak, akkor azért sikerülni fog – és a fenti bejelentésük is jelzi, hogy beszálltak a játékba.

Mi ebből a tanulság a megtakarítóknak? A biztonságosnak tekintett állampapírok szinte garantáltan negatív REÁL hozamot fognak nyújtani (Magyarország egyelőre kivétel, kérdés, hogy meddig), azaz ha ebben tartjuk pénzünket, akkor megtakarításaink vásárlóértéke csökkenni fog. Az állampapír nem kockázatmentes hozamot, hanem hozammentes kockázatot nyújt. Ezek helyett – amennyiben hosszú távon megtakarításaink reálértékét szeretnénk növelni – sokkal kevésbé kockázatos ingatlanokban, vállalkozásokban, részvényekben tartani a pénzt, mert biztosak lehetünk abban, hogy a fejlett világ gazdaságpolitikusai az infláció segítségével megpróbálják majd elvenni vagyonunk egy részét…

Forrás: zsiday.hu