Legyen olcsó hitel!

Az MNB igen fontosnak tűnő intézkedéseket jelentett be, aminek hosszútávú hatásai lehetnek.

https://www.mnb.hu/Sajtoszoba/mnbhu_pressreleases/mnbhu_pressreleases_2012/mnbhu_sajtokozlemeny_20120215

Az első eszköz az ECB-hez hasonlóan egy hosszútávú, 2-éves hitel biztosítása, így megfelelő fedezet mellett a hazai bankrendszer finanszírozását biztosítja a jegybank, ami megnövelheti a bankok magabiztosságát, bátrabban hitelezhetnek (“A jegybank értékpapír-fedezet mellett, változó kamatozással, a mindenkori jegybanki alapkamaton kétéves lejáratú refinanszírozást kész nyújtani a hitelintézeteknek, olyan feltételekkel, amelyek támogatják a vállalati hitelezés bővülését”). Fontos lépés, de hatásait illetően a következő tűnik izgalmasabbnak.

A közleményből és az azt követő Simor interjúból az derül ki, hogy a jegybank szeretne olyan törvényi változást elérni, miszerint minden bank tudjon kibocsátani jelzáloglevelet  (erre jelenleg csak a jelzálogbankok képesek, amit külön létre kellett hozni a cél miatt, ez komoly többletterhet és adminisztrációs költségek okozott). Ráadásul úgy tűnik, hogy ezeket a jelzálogleveleket az MNB hajlandó elsődleges kibocsátásban megvásárolni. Mit jelent ez, ha megvalósul (és jól értelmezem a leírtakat)?

A meglévő jelzáloghitelállományát bármely bank értékpapírosíthatja, jelzáloglevelet gyártva belőle, amelyet a piacon eladhat – de ami még ennél is jobb, ha nincs más vevő, akkor az MNB megveszi ezt. Innentől fogva a bankok mind régi jelzáloghitelállományukat alapkamat+némi hozamfelár mellett újrafinanszírozhatják és új jelzáloghiteleket is ki tudnak majd bocsátani forintban, mert lesz rá olcsó finanszírozásuk (mondjuk BUBOR+50-100 bp-on korlátlan mértékben tudnak jelzálog célra hitelhez jutni).

További fontos tény, hogy 2013-tól, Simor András jegybankelnök mandátumának lejáratától valószínűleg a kamatcsökkentés irányába fog hajlani még inkább a monetáris tanács, és a kormányzat céljainak megfelelően valószínűleg az alacsonyabb kamatok, gyengébb forint irányába mozdulunk el. Ha a hazai helyzet nem túl rossz és a világ sem dől össze, akkor nem nehéz itthon 4-5%-os kamatszintet vizionálni, amihez a fenti eszközök révén a lakosság számára is elérhetővé válhat a jelzálog-finanszírozás FORINTBAN mondjuk 7-8%-os THM mellett. Ha ez megvalósul, akkor az jelentős támaszt fog nyújtani mind az építőiparnak mind az ingatlanpiacnak, mind a gazdaságnak.

Az intézkedések tehát valóban fontosak, gazdaságot segítő jellegűek, és az ingatlanpiac számára pedig egészen kiemelkedőek lehetnek jó megvalósítás esetén. Befektetőként pedig valószínűleg a következő években tartósan gyenge forintra és alacsonyabb kamatszintre készülhetünk…

Forrás: zsiday.hu