Lesz IMF megállapodás?

Dehogyis. Azért nem lesz, mert nincs rá szükség, és ezt mi sem mutatja jobban, mint a lakosságnak ÉS intézményeknek kibocsátott Prémium Eurós Magyar Államkötvény:
https://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/p__8364_mak_10_nap_alatt_100_millio_euronyit_vittek_el.176470.html

Pár napja arról számolt be az ÁKK, hogy eladtak 10 millió eurót a PEMÁK-ból, most már 100 milliónál tartunk. Azt kell tudni erről az eurós magyar állampapírról, hogy kis tételben is vehető, de – ellentétben a forintos prémium magyar államkötvényekkel – nem csak magyar magánszemélyek vásárolhatják, hanem mindenki, és hozama az eurózóna inflációjához van kötve, jelenleg 5,1% euróban, ami az immár 6%-ra szelídült magyar forintos is hozamokkal egyértelműen versenyképes. Az, hogy ilyen hirtelen megugrott az értékesítés valószínűleg csak egyet jelenthet: nem kis lakossági ügyfelek vettek meg hirtelen 90 millió euróért a papírból, hanem magyar (esetleg külföldi, de ez kevésbé valószínű) intézmények. Egyébként a PEMÁK kibocsátásának pont az volt a célja, hogy “fű alatt”, nagy egyszeri kibocsátás nélkül, mintegy teszt jelleggel kimerészkedjen a magyar állam a devizakötvények piacára. A teszt egyértelműen sikeres, a csel bejött. Ki is bocsátottunk devizakötvényt (ahogy akartuk) meg nem is (ahogy ígértük). A PEMÁK így már egyértelműen siker. És ha 5%-os hozammal finanszírozza magát a magyar állam devizában is, akkor minek kötné meg saját kezét egy 3%-os IMF hitellel, amikor hozamelőnye már nem olyan nagy, és a jelenlegi gazdaságpolitika számára elfogadhatatlanok a feltételei (értve ezalatt, hogy ezentúl nem csinálhatnák azt, ami épp eszükbe jut)? A PEMÁK tehát bejött, és mivel azt mutatja, hogy tudunk devizaforrást bevonni, még kevésbé van szükség IMF-re. Ezután minden bizonnyal jönni fog a következő hónapokban valamikor egy nagyobb (több milliárd eurós) devizakötvénykibocsátás külföldieknek, és ezzel az IMF-kérdés le is kerül a napirendről, szép csendben elhal. Újabb győzelem a szabadságharcban: a piacról finanszírozzuk magunkat.

Ráadásul egyre olcsóbban, hiszen hozamszintjeink folyamatosan csökkennek. Ezt mutatja az is, hogy az ÁKK befejezte a 4%-os infláció feletti hozamot kínáló 2015/K prémium magyar állampapír forgalmazását, és az új sorozat már csak infláció+2,5%-ot kínál: https://akk.hu//kepek/upload/2012/2015K_PM%c3%81_lez%c3%a1r%c3%a1s_k%c3%b6zlem%c3%a9ny.pdf  Az idők jele, hamarosan a forintos Prémium Magyar Állampapírokkal is alig lesz már elérhető komoly reálhozam. Még elérhető a 2017/I állampapír, de már szinte biztos, hogy nem sokáig, elkezdődött a visszaszámlálás: https://www.allampapir.hu/

Tehát az állampapírral történő könnyű reálhozam elérésének lehetősége idehaza is megszűnőben van, hasonlóan a világ más részeihez.

Forrás: zsiday.hu