„Lopakodó bombázó és halálcsillag” bevetésére készülünk

Külföldi „road showra” indul az Államadósság Kezelő Központ, elemzők szerint nagyon közel lehet a devizakötvény-kibocsátás, hiszen más értelme nem lenne ilyen nagy formátumú találkozóknak. A Pemák sikere is azt bizonyítja, hogy Magyarország az IMF segítsége nélkül is képes finanszírozni magát a piacról.

„Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. felkérte a BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank és Goldman Sachs pénzintézeteket kötvénypiaci befektetői találkozók megszervezésére Európában és az Egyesült Államokban a következő néhány hétben” – írta a szervezet hétfői közleményében. Hasonló befektetői találkozó-sorozatot, „road show-t” általában akkor szoktak rendezni, ha nagy nemzetközi értékpapír-kibocsátást készítenek elő, vagy legalábbis ezzel kapcsolatos igényfelmérés folyik.

A bejelentés egyértelműen azt mutatja, hogy a közeljövőben továbbra sem várható megállapodás a kormány és a Nemzetközi Valutaalap között. Mivel a magyar kötvényhozamok jelentősen csökkentek az utóbbi időben így az IMF-hitel sem jelentene olcsóbb finanszírozást Magyarország számára. Másrészt az IMF-nek sem érdeke a megállapodás, mivel egy biztonsági háló nyújtása a részükről még olcsóbbá és megbízhatóbbá tenné hazánkat, így a későbbiekben sem lenne szükségünk a szervezet segítségére.

A magyar finanszírozási lehetőségek mozgásterét szintén kitágította, hogy meghosszabbították a Prémium Euró Magyar Államkötvény (Pemák) első sorozatának a jegyzését. Január 11-én a nagy keresletre tekintettel 400 millió euróval egymilliárd euróra emelték a Pemák értékesítési keretét. A megemelt mennyiség azóta gyakorlatilag elfogyott, a 2015/X sorozatszámú kötvény értékesítése ezért 2013. január 17-én lezárul.

Minél nagyobb a kereslet a magyar állampapírok iránt, annál kevesebb kamatot kell fizetnie az államnak – magyarázta a kötvények kelendőségének kedvező hatásait Bogár László közgazdász.

Az ÁKK 2013-ban 5896 milliárd forint értékű állampapír kibocsátását tervezi, amelyből mintegy 1275 milliárd forint, azaz 4-4,5 milliárd euró értékben történhet devizaalapú kibocsátás – közölte a központ.

Megjelenhetünk az eurókötvény-piacon

A brókercégek keddi hírleveleikben kiemelten foglalkoztak a hétfő késő esti hírrel. A KBC Equitas azt írja, hogy „négy nagy befektetési bankkal is leszerződött az ÁKK, hogy meghatározó kötvénybefektetőkkel szervezzenek találkozókat…, ami elvileg nem a devizakötvény kibocsátás előkészítését jelenti a Reuters forrása szerint, ugyanakkor valamiképp mégiscsak kapcsolatban állhat a tranzakcióval. A befektetői találkozókra már a jövő héten sor kerülhet.”

Az Erste a bejelentéssel kapcsolatba hozza a forint hétfő délután kezdődött erősödését. „A hétfő délelőtti kereskedést még a forint gyengülése jellemezte, melynek eredményeként az euróval szembeni 296-os nyitás után 298,26-on is járt az árfolyam, azonban délutánra megváltozott a hangulat” – írja. Az árfolyam megfordulása mögött az Erste szerint az állt, hogy kedvező hírek érkeztek a devizában fennálló, idén lejáró államadósság finanszírozásával kapcsolatban.

A CIB reggeli hírlevele szerint „a hétfő esti hír azonban, amely szerint a magyar fél a következő hetekben nagy bankokkal tárgyal egy eurókötvény-kibocsátásról megerősíti azokat a várakozásokat, amelyek szerint a kedvező globális hangulatot kihasználva Magyarország még az első negyedévben megjelenik az eurókötvény-piacon”.

Ezért fontos a Pemák

Az Investor.hu szerint a hír azt is jelenti, hogy nagyon közel lehet a devizakötvény-kibocsátás, hiszen más értelme nem lenne ilyen nagy formátumú találkozókat szervezni, a hasonló előkészületekről pedig csak nagyon kevéssel a tényleges tranzakció előtt szokás nyilvános információkat közzétenni. Ezzel együtt egyelőre nem ismert, hogy pontosan mekkora forrásbevonásra készül a kormány, és hogy milyen ütemezésben szeretne devizaforrásokhoz jutni. A devizakötvény-kibocsátás levezénylése egyértelművé tenné a már most is kész tényként kezelt szakítást az IMF-tárgyalásokkal – teszi hozzá az Investor.hu.

A következő hónapokban várhatóan egyre meredekebb ívben lassul tovább a magyarországi infláció, és valószínűleg folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris enyhítési ciklusa is, bár a kamatcsökkentési folyamatnak most már nem elsődleges tényezője az inflációs pálya.

Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő munkatársa szerint a Pemák sikere azért is fontos, mert ezek a papírok hazai befektetőknél landoltak, így csökkentik a külföldi intézményektől való függőséget. Úgy véli, hogy idén már nem kerül sor nagyobb, külföldi, nemzetközi devizás kötvénykibocsátásra, hanem helyette az ÁKK „lopakodó bombázója” és „az MNB halálcsillaga” kerül majd bevetésre.

Forrás: mno.hu – 2013. január 15.