Lottózzunk

Habár nem lottóztam soha, egyre több beszélgetés kapcsán látom azt, hogy kitört az esedékes lottóláz. Természetesen érthető, hogy a hatalmas nyeremény láttán egyre többen vesznek szelvényeket és szeretnék megnyerni a sokmilliárdos összeget. Eltekintve attól a ténytől, hogy a hirtelen jött gazdagság egyáltalán nem biztos, hogy boldogabbá teszi a nyertes játékost – sőt majdnem biztos vagyok benne, hogy az esetek jelentős részében nem, mivel nem tudnak mit kezdeni a hirtelen jött jóléttel – a lottó alapvetően nem jó játék, hiszen a befolyó összeg jelentős részét az állam teszi zsebre, nem véletlen, hogy apám is azzal a felkiáltással ment mindig lottót venni, hogy na, befizetem a heti adómat!”.

Van ennél egy sokkal jobb, lottószerű játék, ahol az esélyek kedvezőbbek, pusztán amiatt, hogy az állam nem vesz el olyan sokat a nyereményalapból. Ez pedig az erősen OTM (azaz a jelenlegi piaci ártól messze lévő leütési árú) opciók vásárlása. Például vásárolhatunk opciót arra, hogy az EURUSD kereszt év végén 1,45 felett lesz, ez jelenleg 10 000 euró értékre mindössze 30 dollárba kerül. Ha 1,45 felett lesz az árfolyam, akkor nyerünk. Ha pl. 1,60-ig elmegy (ahol egyébként már volt 2008 tavaszán), akkor a 30 dollárunkból 1 500 lesz, ötvenszeres pénz. Vagy például 4 pontért vehetünk 2012 szeptemberi 1500-as vételi opció a világ legnagyobb indexére, az S&P500-ra. Ha addig új, mindenkori csúcsára megy a piac, akkor a befizetésünk sokszorosát kapjuk vissza (természetesen attól függően, hogy mennyire megy az 1500 fölé).

Természetesen éppúgy, mint a lottószelvények, ezek az opciók is nagyrészt értéktelenül fognak lejárni, de időnként 10-20-50-100-szorozni is lehet a segítségükkel. Én nem szeretem ezt a befektetési stratégiát, de azt gondolom, hogy a lottózásnál sokkal jobb, mert sokkal jobb esélyekkel lehet indulni. Amit figyelembe kell venni: általában erősen kontrariánusan kell eljárni, azaz, akkor érdemes eladási opciót venni (ellentétben a trendkövető stratégiákkal) amikor még fordulatnak jele sincs, az emelkedés tart, a hangulat jó, és fordítva: nagy félelem idején vételi opciót. Fel kell arra is készülni, hogy a legtöbbször nem fognak nyerni opcióink/lottószelvényeink, ezért a lottóhoz hasonlóan, itt is csak pénzünk kis részét szabad erre alkalmanként opcióvásárlásra fordítani.Még egyszer hangsúlyoznám, hogy szerintem ez nem túl jó befektetési stratégia, de a lottózásnál jobbnak tűnik.

És hogy mennyi az esélye, hogy milliárdosok leszünk mondjuk 1000 forint befektetésével? Szerintem nem rosszabb, mint annak, hogy ötösünk lesz. Ha 1000 Ft-ot teszünk fel, s minden opcióvásárlásunkon 40szerezzük a befektetett összeget (ami erősen out-of-the-money opcióknál teljesen realisztikus – ha bejön!) akkor csak négyszer kell egymás után eltalálnunk (a nyeremény teljes összegéből minden alkalommal új opciót vásárolva), hogy 2,5 milliárd forintra tegyünk szert. Természetesen ehhez akkora szerencse kell, ami majdnem lehetetlen. éppúgy, ahogyan az ötöshöz is…

Forrás: zsiday.hu