Magyar alapkezelők, amelyeknél degeszre kereshetted magad

Az átlaghozamok alapján azok a befektetők jártak a legjobban, akik részvényalapokba fektettek, de az abszolút hozamú alapokkal is jól lehetett keresni 2016-ban. A portfolio.hu kiszámolta azt is, hogy melyik alapkezelő hozott átlagban a legtöbbet egy ügyfélnek, a legjobb a Concorde, a Generali, az Aegon és az OTP lett.

Mielőtt még belemerülnénk az adatok elemzésébe, szögezzük le: arról, hogy egy alapkezelő neve mellett 10% vagy 0% szerepel, nem egyedül (és feltétlenül) az alapok rossz vagy jó teljesítménye tehet, sokszor inkább az áll a háttérben, hogy mely alapokban van a legtöbb ügyfélpénz.

Azoknál az alapkezelőknél, ahol a termékpaletta főként a pénzpiaci vagy egyéb, rövid befektetési időtávú alapokból áll, és ezekben is van a legtöbb ügyfélpénz, értelemszerűen alacsonyabb átlaghozamok jönnek ki, mint azoknál, ahol a részvényalapok és abszolút hozamú alapok a keresettebbek. Természetesen a jó hozamoknak is van szerepük, hiszen a jól teljesítő, nagyobb súlyú alapok növelik az alapkezelőnél egy átlagügyfél által elérhető súlyozott átlaghozamot.

A fentiek tudatában megnéztük, hogy mennyit kereshetett tavaly egy átlagügyfél egy-egy alapkezelővel. A listán a legmagasabb súlyozott hozammal a Concorde Alapkezelő szerepel, a vizsgált alapok átlagosan 7,4%-ot hoztak tavaly.

  • Az elemzésben figyelembe vett concorde-os alapoknál mindenképp megjegyzendő – és itt jönnek a képbe a fentiekben már leírtak -, hogy többségében abszolút hozamú alapokról van szó, amelyek a több száz milliárdos kezelt vagyon mellett javarészt 5-10% közötti hozamokat értek el 2016-ban, így nem meglepő, hogy a dobogó legfelső fokán végzett az alapkezelő.

Voltak még jól teljesítő alapkezelők a Concorde mellett, 4% feletti súlyozott átlaghozamot kaptunk a Generalinál, az Aegonnál és az OTP-nél is.

  • A Generali alapjai között túlsúlyban voltak a részvény, az abszolút hozamú és a kötvényalapok, mindhárom kategóriánál gyakoriak voltak az 5% feletti hozamok, 3 milliárd feletti átlagos kezelt vagyon mellett.
  • Az Aegon versenyben maradt alapjai között is a részvény, az abszolút hozamú és a kötvényalapok dominálnak, a tavalyi hozamok főként a 3-7%-os sávban mozogtak, de voltak kiugró teljesítményű alapok is, például az Aegon Russia, amely az orosz részvénypiaci kitettségének köszönhetően 51%-ot hozott.
  • Az OTP palettájában az abszolút hozamú alapok mellett a tőkevédett alapok voltak még túlsúlyban, és bár az utóbbiak között is voltak szépen teljesítők, az OTP Alapkezelőnél is inkább az abszolút hozamú alapok és a részvényalapok teljesítménye emelkedett ki. Hasonlóan az Aegonhoz, itt is találkozhatunk olyan orosz részvényalappal, amellyel közel 60%-ot lehetett keresni egy év alatt.

A listán két alapkezelő, az Access és a Dialóg végzett mínuszos átlaghozammal.

  • Előbbinél a vegyes alapok vannak túlsúlyban a listán, amelyek közül több is negatív hozammal zárta az évet. Az Accessnél több alapnál illikvid sorozatokat kellett képezni a Buda-Cash-botrány, és azon belül a DRB Bankcsoportnál bent ragadt pénzek miatt, az ügyről bővebben ebben a cikkben írtunk.
  • A Dialógnál egy alap, az Octopus abszolút hozamú alap húzta le a számokat, miután a jelentős kockázat mellett működő és származtatott ügyletekbe is fektető alap mínusz 7,4%-ot hozott tavaly. Ezt még a Dialóg Expander részvényalap közel 18%-os hozama sem tudta kompenzálni, igaz, jóval kisebb kezelt vagyonával az átlaghozamban lévő súlya is kisebb az alapnak.

A fenti lista összeállításakor csak azokat a lakossági, forintos sorozatokat vettük figyelembe, amelyeknek volt egyéves időtávon értelmezhető hozamadata. Az alapok alapja konstrukciókat kivettük az elemzésből, továbbá kivettük a listáról azokat az alapkezelőket, amelyek ötnél kevesebb alappal maradtak versenyben.

A részvényalapok hoztak a legtöbbet

Megnéztük továbbá, hogy a lakossági forintos sorozatok közül melyek voltak azok a kategóriák, amelyek a legmagasabb éves súlyozott átlaghozamot érték el tavaly. Ezek közül a részvényalapok teljesítménye volt kiemelkedő, amelyek 14%-os átlaghozamot értek el, ami nem meglepő, ha azt nézzük, hogy az adatgyűjtésben bent maradó 42 részvényalap közel fele 10% felett teljesített.

A részvényalapok mellett szépen hoztak tavaly az abszolút hozamú alapok is, súlyozott átlaghozamuk 7,7%-ot tett ki. A kötvény és vegyes alapok is 5-6% körüli teljesítményt mutattak fel, egyedül a pénzpiaci alapok hoztak átlagban 1% alatti teljesítményt, igaz, ennél a kategóriánál még inkább behatárolta a hozamszerzési lehetőségeket a nulla százalék körüli hozamkörnyezet.

A fenti listán azok az alapkategóriák nem szerepelnek, ahol csak egy-két alap maradt versenyben.