Magyar betéteket is érint a ciprusi válság

Gajdos Tamás (műsorvezető): Becslések szerint akár 150-200 milliárd forintnyi magyar befektetőktől származó magyar betét is lehet a ciprusi bankokban – ezt az egyik hazai vezető pénzügyi tanácsadócég ügyvezető igazgatója mondta híradónknak. Karagich István szerint kevés az esély arra, hogy ezek a pénzek Magyarországon landoljanak. Úgy látja, hogy hiába versenyképesek a hazai bankok kínálta megtakarítások, a befektetők nem bíznak a magyar államban, ezért inkább máshová viszik a pénzüket.

Riporter: Túl sok adót fizet, fél a vagyonosodási vizsgálattól? Ezzel a szlogennel buzdítja az egyik internetes portál offshore cég alapításra a magyarokat. Rögtön ajánlanak bankot is. A kondíciós listában azonnal kiderül mennyit nyert idáig valaki, ha Ciprusra tette cége székhelyét és ott nyitott bankszámlát.

Karagich István: Cipruson pontosan azért, mert ott a társasági adó mértékek rendkívül kedvezőek, ezért oda már valamilyen cégként viszik.

Riporter: Az egyik vezető hazai pénzügyi tanácsadócég ügyvezető igazgatója azt mondja, pontos adatok nincsenek, de becslése szerint magyar befektetőktől 150-200 milliárd forintnyi összeg lehet ciprusi bankszámlákon.

Karagich István: Egy ciprusi, akár a tőkehányadra vonatkozó egyszeri adó semmiképpen sem fogja ezeket a befektetőket arra sarkallni, hogy a kialakított földrajzi elkülönítést visszafordítsák és újra Magyarországra hozzák ezeket a megtakarításokat. Sőt, inkább olyan hatást látok, hogy egy nagyon veszélyes precedens teremtődött ezzel az Európai Unión belül.

Riporter: A szakértő szerint ugyanis örökre megváltozott az állam és a betétesek viszonya. Magyarország azonban nem igazán profitálhatna abból sem, ha a befektetők kimenekítik vagyonukat Ciprusról, mert a pénzek új állomása Németország, vagy Ausztria lehet.

Karagich István: Magyarországon akkor, amikor komplett szektorokat lehet egyik napról a másikra, vagy komplett alkotmánykérdéseket egyik napról a másikra múlt időbe rakni, akkor a befektetők nem fognak amellett dönteni, hogy Magyarországra jelentősebb összegeket hozzanak.

Riporter: Ciprus mellett szólt egyebek között az alacsony, a magyarhoz hasonló 10 százalékos társasági adó és a nem létező kamatadó. A Concorde Alapkezelő híradónknak azt mondta, ők eddig sem javasolták ügyfeleiknek Ciprust.

Szabó László (elnök, Concorde Alapkezelő Zrt.): Adó szempontból Ciprusra menni magyar vállalatoknak nem érdemes, ráadásul van egy nagyon alacsony társasági adó 500 millió forint bevétel alatt, tehát az adószabályok semmiképpen nem indokolják azt, hogy valaki Cipruson keresse a boldogulását.

Riporter: Szakértők szerint bár Magyarország a ciprusi feltételekhez hasonló adottságokat kínál betéteseinek, az ügyfelek inkább olyan helyre viszik a pénzüket, ahol valóban biztonságban tudhatják, még akkor is, ha kicsivel többet kell utána adózniuk.

Forrás: Magyar ATV – 2013. március 20.