Magyar lakásvagyon értéke

Egy múltkori beszélgetés kapcsán felvetődött, hogy mennyi a magyar lakosság nettó vagyona, illetve ezen belül az ingatlanvagyon. Mivel Magyarországon a lakások nagy része magántulajdonban van, sőt, a legtöbb család (88%) saját tulajdonú lakásban lakik, így nagyjából leegyszerűsíthetjük arra a kérdést, hogy mennyit érnek a hazai lakások. Természetesen itt most nem cél egy pontos szám meghatározása, hanem sokkal inkább valamiféle nagyságrendileg helytálló becslés.

1) A KSH adatai alapján 3,9 millió lakott lakás van Magyarországon, ebből 1,2 millió Közép-Magyarországon, a többi máshol. Azt is tudjuk, hogy kb. 70 m2 Közép-Mo.-on és 80 m2 máshol az átlagos lakásnagyság.

2) Nagyon szép ábrákon láthatjuk a medián lakásárakat négyzetméterenként az alábbi cikkben, ebből teljesen tudománytalanul, de nagyságrendileg valószínűleg helyesen azt állapíthatjuk meg, hogy Közép-Mo.-on 250 000 Ft/m2 a mediánár, vidéken pedig saccra 140 ezer forint.

Ebből azonnal ki is tudjuk számolni, hogy Közép-Magyarország lakásállománya 21 ezer milliárd forintot ér, a vidék lakásállománya pedig 30 ezer milliárdot.

A magyar lakások összesített értéke tehát körülbelül jelenleg 50 ezer milliárd forintot tesz ki. Ez nem kevés, a GDP bő 1,5-szerese, és alig áll vele szemben adósság!

A folytatásban a magyar lakosság további vagyonelemeit is megpróbáljuk számba venni, megbecsülni.

www.zsiday.hu