Magyar lakossági vagyon

Miután nem túl tudományosan, de nagyságrendileg valószínűleg helyesen arra jutottam, hogy a magyar lakásvagyon értéke 50 ezer milliárd forint, és ez gyakorlatilag a magyar lakosság tulajdona, ezért ebből indulok ki.

Ehhez jön még a földvagyon első körben. Kb 7,4 millió hektár az ország termőterülete, és ennek árát teljesen önkényesen, saját tapasztalataim alapján 1 millió Ft/ha-ra becsültem. Jó minőségű, nagy, egybefüggő területek 2, vagy akár 3 millió Ft/ha áron is elkelhetnek, de sok kicsi, rossz helyen lévő, vagy osztatlan közös tulajdonú terület meg sokkal kevesebbet ér, úgyhogy az 1 millió Ft/ha pont jónak tűnik. Azaz a termőföld összesített értéke 7,5 ezer milliárd forint. Ez vagy direkt módon vagy társas vállalkozásokon keresztül indirekt módon magánszemélyek tulajdonában áll, tehát ezt is beírhatjuk a vagyonba.

Ezután jönnek a pénzügyi megtakarítások. Ezek értéke az MNB szerint 40 ezer milliárd forint, míg a pénzügyi kötelezettségek (adósság) értéke 8 ezer milliárd forint, azaz a nettó pénzügyi vagyon 32 ezer milliárd forint. Egyébként megjegyezném, hogy 2002 óta nem volt ilyen alacsony a lakosság tartozása a vagyonához képest, tehát bőven van tér hitelfelvételre.
A pénzügyi számlákon a lakosság vállalkozásokban való részesedését saját tőke értéken értékelik, amely valószínűleg alulértékeli a tulajdonukban álló cégeket. A fejlődő világ tőzsdéin a cégeket a saját tőke 1,6-szeresén, a fejlett világban átlagosan 2-szeresén értékelik, s habár itt nem tőzsdei, hanem jellemzően családi, vagy több személy tulajdonában álló cégekről van szó, valószínűleg itt is sok cég értéke jelentősen magasabb, mint a saját tőke.

Lakás 50 ezer milliárd
Föld 7,5 ezer milliárd
Pénzügyi vagyon 32 ezer milliárd forint felett (a fentiek figyelembevételével)

Nyilván van még külföldre mentett dugipénzike is, úgyhogy valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy a magyar lakosság nettó vagyona valahol 100 ezer milliárd forint körül lehet. Ez egyáltalán nem kevés, a GDP 3-szorosa.

***

Innen jön az igazi hasraütésszerű találgatás, mert tudjuk, hogy ez a vagyon nagyon egyenlőtlenül oszlik el, de mivel szinte minden magyar család lakástulajdonos, valószínűleg sokkal egyenlőbben, mint számos fejlett országban, illetve egyéb felmérések is azt mutatják, hogy még Közép-Európában is sokkal nagyobb különbségek vannak, mint nálunk.
Az amerikai vagyoneloszlás kapcsán elég jó adatok vannak, ezt a pár slide-ból álló anyagot érdemes megnézni.

Az amerikai lakosság felső 5%-a birtokolja a vagyon 60%-át, ezen belül a felső 1% a vagyon harmadát.
Ezen belül a felső 1% alsó fele birtokolta USA-ban a vagyon 6-7%-át és ez elég stabil volt.

Ez alapján talán nem felelőtlenség azt gondolni, hogy Magyarországon a felső 1% alsó fele birtokolhatja a vagyon 3-5%-át, ami 3000-5000 milliárd forint között lehet valahol. Ezek szerint (2,7 millió magyar családdal számolva) 13500 magyar családra jut ez a vagyon, tehát az átlagvagyon ebben a körben 220-370 millió forint. Valószínűleg a bejutási küszöb a felső 1%-ba Magyarországon tehát 100-150 millió forint nettó vagyon körül lehet. Ennek a vagyonnak jelentős része ingatlanban testesül meg.

A felső 0,1% (kivéve a felső 0,01%) vagyona az USA-ban a a teljes vagyon 5%-át tette ki a „legegyenlőbb” időszakban , az 1970-es évek közepén. Ha azt feltételezzük, hogy Magyarországon ennél kicsit jobb a helyzet, akkor a felső 0,1-0,01%-nyi vagyonú család, amelynek számossága alapján 2400 családról lehet szó, 3-4000 milliárd forinttal rendelkezik, azaz átlagosan bő 1,2-1,6 milliárd forintnyi nettó vagyonnal. Az alsó küszöb valahol 500-800 millió forint körül lehet.

A felső 0,01% becslése igazán nehéz, ugyanis pl. az USA-ban az 1970-es években a teljes vagyon 2%-át birtokolták, most viszont 11%-ot! A mai Magyarországon ismét csak az USA 1960-70-es éveihez nyúlnék vissza, így a hazai Forbes-listák világához érkezve azt látjuk, hogy a leggazdagabb 270 hazai család 1000-3000 milliárd forintnyi vagyonnal rendelkezhet, ami átlagosan 4-10 milliárd forint, és az alsó belépési küszöb 2-4 milliárd forint lehet. Persze ez már teljesen tudománytalan terület, inkább csak érdekességképpen említem meg…

www.zsiday.hu