Legjobb külföldi és magyar podcastok

Mi is az a podcast?

A podcastet talán a rádióadás szóval lehet leginkább leírni, de valahogy úgy viszonyulnak a rádióműsorhoz, mint a Netflix a TV-műsorhoz. Rengeteg témában és stílusban lehet őket megtalálni, tartalmuk a legszakmaibb elemzéstől a legkönnyedebb szórakoztatásig terjednek. Cikkünkben összeszedtük mit érdemes tudni a podcastekről és hogy melyek szerintünk a legjobb külföldi és magyar podcastok.

Napjainkban a rádiózás egyre inkább az autózás kereteire szűkül, nem csoda, hogy a csökkenő igény kínálati oldalról is alacsonyabb választékkal jár együtt. Mindenkivel előfordult már, hogy egy hosszú út során, egyik csatorna sem játszott az ízlésének megfelelő dalokat, és ha talált is hallgatásra méltó beszélgetős műsort, azt sűrűn reklám,  meg a fél óránként ismételt hírek szakították félbe. Ahogy sok más probléma esetén, az internet adta lehetőségek itt is megoldást jelenthetnek! Bármilyen téma legyen is, amiben szeretne jobban elmerülni, számtalan podcastet talál magyar és más nyelven.

És milyen igényeket elégítheti ki még egy igazán jó podcast adás?

  • Ha metrón utazás közben, valami informatívat hallgatna a szembenülő telefonbeszélgetése helyett,
  • ha naponta csak negyed órája van tájékozódni a nagyvilág eseményeiről, de nem szeretne lemaradni a legfontosabb hírekről,
  • ha takarítás közben a portörlés művészete mellett szeretne intellektuális tudást is elsajátítani,
  • ha sportolás közben úgy tud a legjobban kikapcsolódni fejben is, ha közben valami érdekes témáról hall,

akkor a podcast adásokat Önnek találták ki!

Legjobb magyar podcastok

Az Alapblog szerkesztőségét és úgy véljük olvasóit is természetesen leginkább a gazdasági témájú magyar podcastok hozzák lázba, így összeszedtük, hogy melyek azok a csatornák, amelyeket ebben a kategóriában leginkább ajánlunk.

Portfolio podcast

Ahogy cikkeikben is, úgy a podcastek esetén is mindig aktuális híreket, újdonságokat tárgyalnak meg a Portfolio munkatársai.

G7 beszélgetések

Ebben a műsorban minden héten egy nagyobb témakör van a középpontban, amit  egy szakértő vendéggel fejtenek ki. Szeritntünk nagyon színvonalas és érdekes, a Hold Alapkezelő kollégái is már többször voltak vendégek a műsorban.

Legjobb külföldi podcastok

A podcastek esetében is jóval nagyobb kínálatról beszélhetünk angol nyelvű műsorok terén. Mi ebben a kategóriában a következőket ajánljuk, ha igényeit már nem elégítik ki a magyar podcastok.

Farnham street – The knowledge project

A döntéshozás és problémamegoldás témakörét jobban körbejáró podcast célja, hogy példákon keresztül mutasson be olyan hibákat, amit a hallgatóknak a jövőben nem érdemes elkövetnie. A havonta megjelenő adásban mindig egy a saját területén elismert szereplőt hívnak meg, akivel arra próbálnak kitérni, hogy mi lehet az ő sikerének titka.

Wealthtrack

A befektetések minden ágában mozgó podcast bemutatja, hogy mire érdemes figyelned, legyen szó akár értékpapírokról, ingatlanról vagy műtárgyakról, fókuszba helyezve a diverzifikáció fontosságát és az eszközök  intelligens kiválasztását. A hetente megjelenő részekben itt is mindig egy új interjúalany szerepel.

Masters in business

Ebben a műsorban a Bloomberg egy újságírója, Barry Ritholtz minden héten egy vendég segítségével bemutatja, hogy melyek azok az események, amik leginkább befolyásolják a a gazdaságot az elmúlt időszakban.

Capital allocators

A műsor házigazdája, Ted Seides minden részben neves befektetőkkel beszélget, többek között Jennifer Prosek a Prosek Partners alapítója, David Baran és Kazuhiko Shibata, a Symphony Financial Partners alapítói is a műsor vendégei voltak már.

Russ Roberts – Econtalk

Nem annyira szorosan a befektetésekről, hanem inkább általában a gazdasági témákról szóló podcast, melynek mára több, mint 750 elkészült részét visszamenőleg is érdemes meghallgatni, hiszen olyan témákat jár körbe, mint az egészségügyi szektor működése, a 2008-as válság vagy a chips készítésének módszere.

Podcast csatornák

Kedvenc adásait már több applikáción is eléri, számtalan csatornán elérhetők a külföldi és magyar podcastok! A különböző felületek mellett számtalan különböző érv szól. A legnépszerűbb csatorna a Spotify ingyenes verzióban is elérhető, viszont a prémium fiók kiváltása sem kerül nagy összegbe.

Szintén előny, hogy a legtöbb csatornán, akár értesítést is tud beállítani, arra az esetre, ha kedvenc előadója új hanganyagot töltött fel és emellett a Spotify különböző egyéb műsorokat is ajánl fel, az eddig meghallgatott adások alapján.

A Hold Alapkezelő podcastja, a Hold After Hours podcast megtalálható a SpotifyYouTubeAppleGoogleStitcherPodcastRepublicTuneIn kínálatában, vagy Soundcloud-on. Vegye fel műsortárába is az RSS-Feeden keresztül.

Podcast letöltése MP3 formátumban a Soundcloud lejátszó gombjával lehetséges.

Egy egyedülálló műsor a magyar podcastok terén: Hold After Hours

A Hold After Hours a Hold Alapkezelő podcastje, ahol Szabó Balázs és Balásy Zsolt beszélik meg azokat az eseményeket, amelyeket a piacon, gazdaságban, politikában, vagy akár a mindennapi életük során láttak, hallottak, vagy olvastak. Megpróbálkozunk a szokásosnál könnyedebb hangvétellel és szórakoztatóbb tartalommal előállni és így a magyar podcastok piacán egyedülálló adást alkotni! Reméljük örömmel fogadják!

Korábbi vendégeink

A műsorunkat gyakran színesítik vendégek, akik az adott téma szakértői, hiszen így még jobban el tudunk merülni egy-egy gazdasági területben. Ízelítő a korábbi adásokban szereplő vendégeinkből:

Zsiday Viktor (2021.01.29.) – Zsiday, avokádók vs. Wall Street

Pogátsa Zoltán (2021.03.22.) – Legyen okos állam!

Dénes Ferenc (2021.02.03) – Dénes Ferenc és a Szuperliga

Szabó László (2020.06.09.) – Történetek az Alapkezelőből

Bilibók Botond (2020.12.22.) – A még ünnepibb adás

Cser Tamás (2020.07.22.) – Mitől lesz jó az értékalapú befektetéseknek?

Móricz Dániel (2020.11.22.) – A value év?

Szabó Dávid (2021.02.23.) – Dögunalmas kriptoadás

Radnay Károly (2020.11.12.) – Miért jön ide Hollywood?

Horn Dániel (2020.10.14.) – Mire jó az iskola

Berezvai Zombor (2020.08.13.) – Szabályozzuk-e a Facebookot?

Horvát Áron (2020.07.12.) – Kreativitás bármi áron

Kun-Welsz Edit(2021.04.23.) – Mr. Wolf szép üzenete

Victor Tamás Máté (2021.03.26.) – Mi az Aldival vagyunk!

Somogyi Botond (2021.04.30.) – Mi fér a 120 százalékba?

Nemeskéry Gergely (2021.02.05.) – “This is the way”

Nézze meg Videocast sorozatunkat is!

Ha tetszett podcast sorozatunk, akkor figyelmébe ajánljuk a Hold Alapkezelő közreműködésével készül videókat is, melyben Veiszer Alinda készített interjút a gazdasági élet olyan fontos szereplőivel, mint:

Kapitány István 

Mécs Mónika

Spengler Katalin és Somló Tamás

Kolosi Tamás

Simor András