ápr.
20
2016

Magyarország árfolyamküszöb bevezetésére kényszerülhet a forint esetében – vélekedik a piacot legyőző befektető

A Concorde Citadella alapja 11,8%-os éves hozamot mutatott az elmúlt 3 évben

A forint folyamatos ereje által kikényszerített kamatvágások nyertesei a kötvények lesznek

Magyarországot csak néhány hónap választhatja el egy forint árfolyamküszöb bevezetésétől, mivel a monetáris politika lazítását célzó kísérletek nem képesek megakadályozni a forint erősödését – nyilatkozta a versenytársainak több mint 90%-át túlszárnyaló portfóliómenedzser. A cikket a Bloomberg készítette.

Zsiday Viktor, a Citadella Származtatott Befektetési Alap portfóliómenedzsere szerint a jegybanki alapkamat nullára történő csökkentésének hatástalansága esetén egy, a cseh példához hasonló árfolyamkorlát bevezetése reális lehetőségként merülhet fel a központi bank döntéshozói számára. A februárban az euróval szemben 307-es csúcsát elérő forint idén január és március között legjobb éven belüli teljesítményét nyújtotta, ami azzal fenyeget, hogy Magyarország – az importköltségek csökkenése miatt – újra deflációs ciklusba kerül.

„A nullaszázalékos alapkamat idei elérése csak arra lesz elegendő, hogy a forintot a 300-315-ös sávban tartsa az euróval szemben” – nyilatkozta Zsiday, aki a 221 millió dolláros Citadella Alapot felügyeli a Concorde Alapkezelőnél, és optimista a hosszabb lejáratú magyar kötvények árfolyamát tekintve. „Ennél a pontnál a döntéshozóknak mérlegelniük kell lehetőségeiket, és egy árfolyamküszöb bevezetése mellett dönthetnek.”

A Magyar Nemzeti Bank – hangsúlyozva, hogy nem rendelkezik árfolyamcéllal – nem az egyetlen központi bank, amely erős valutával küzd annak ellenére, hogy a monetáris politika lazításával igyekszik támogatni a gazdaságot. Szingapúr csütörtökön, a globális pénzügyi válság óta első ízben váratlanul egy semleges árfolyampolitikára tért át, míg a Bank of Canada arra figyelmeztetett, hogy a kanadai dollár január közepe óta tartó – több mint 10%-os – erősödése kezd ártani a gazdaságnak. A negatív kamatlábakra történő idei váltást követően japán jegybankárok a szóbeli intervenció fokozására kényszerültek, miután a jen árfolyama 17 havi csúcsot ért el.

A feltörekvő európai valuták közül a forint nyújtotta a legjobb teljesítményt az év első két hónapjában, 1,7%-os erősödést produkálva az euróval szemben. Április 15-én 310,41-es szinten állt az árfolyam. A túlszárnyalt valuták között találjuk a cseh koronát is; a cseh központi bank a gazdasági növekedés ösztönzése érdekében 2013. novembere óta a 27-es euró-árfolyamnál gyengébb szinten tartja a nemzeti valutát. Az erősebb valuta árthat a gazdaságnak, mivel rontja az export versenyképességét, és nyomást helyez az árakra.

Forrás: Bloomberg

Forrás: Bloomberg

Zsiday álláspontja eltér a piaci szereplőkétől a tekintetben, hogy a jegybank még idén nullára vágja az alapkamatot; a piac a határidős kamatláb-megállapodásokban körülbelül 0,75%-ra történő kamatcsökkentést áraz (a jelenlegi 1,2%-os alapkamatról). A jegybank döntéshozói – a tavalyi öt csökkentést, valamint a 2014-ben véget érő, rekordot jelentő 24 hónapos kamatvágási periódust követően – márciusban újraindították a kamatcsökkentési-ciklust.

A versenytársak 94%-át túlszárnyaló, az elmúlt három évet 11,8%-os éves hozammal záró alap portfóliómenedzsere szerint a 10 éves kötvényhozamok az év végéig 100 bázisponttal, 2 százalék alá csökkenhetnek.

A hazautalások, valamint a 2001 óta nem látott magasságba emelkedett kereskedelmi többlet erősíteni fogják a forint iránti keresletet – vélekedett Zsiday. Ezzel egyidejűleg az alapkamat-csökkentések jelentősen növelni fogják a helyi valutában denominált kötvények értékét, így a külföldi befektetők ragaszkodnak majd magyarországi pozícióikhoz – tette hozzá.

„Az alacsonyabb kamatokra érzékenyebb carry traderek, úgy tűnik, hogy már korábban eladták pozícióikat” – mondta Zsiday.

Ambrus Gábor, a londoni Royal Bank of Scotland csoport közgazdásza nem látja szükségét egy árfolyamküszöb bevezetésének Magyarországon. A forintárfolyam alakulását második legpontosabban előrejelző elemző az első negyedévben azt jósolta, hogy a magyar fizetőeszköz 2016 végére a 318-as szintig gyengül az euróval szemben, ami a jelenlegi árfolyamhoz képest több mint 2 százalékos esést jelent. A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint az árfolyam a 315-ös szintig emelkedhet.

Megfelelő eszköztár
„A Magyar Nemzeti Bank addig lazítja majd a monetáris kondíciókat, ameddig szükséges”, mivel gyengébb árfolyamra van szüksége az infláció növeléséhez, mondta Ambrus. „A jegybank által jelenleg bevethető eszköztár megfelelő e cél eléréséhez.”

Nagy Márton, az MNB alelnöke elismerte, hogy a forintárfolyam inflációra és növekedésre gyakorolt hatását a Monetáris Tanács figyelembe veszi döntései során, valamint hozzátette, hogy a magyar eszközök múlt hónapban tapasztalt ralija túlzott volt; eddig ez tekinthető a legvilágosabb iránymutatásnak az árfolyamot illetően a jegybank felől. Márciusban – tavaly szeptember óta először – újra csökkentek a fogyasztói árak (éves alapon 0,1%-kal), miközben az üzemanyagár is esett.

Magyarország „elsődleges célja a forint gyengülésének fenntartása, hogy folyamatosan profitot realizálhassanak a devizatartalékokon”, vélekedett Zsiday. „Másodsorban az MNB arra törekszik, hogy támogassa a kormány gazdaságpolitikáját, míg az infláció kezelése csupán harmadik a sorban. Eddig szerencséjük volt, hogy nem merült fel semmilyen probléma az árakkal kapcsolatban.”