Magyarország rosszabbul teljesít…

…szinte az összes versenytársánál. Sajnos.

Habár Kumulált GDP növekedés 2009-2013:
Magyarország: +1,7%
Lengyelország: +12% (!); Szlovákia: +10,5%; Románia: +4%; Bulgária: +3,5%; Csehország: +2,3%; EU-átlag: +2,4%

Na persze, gondolhatnánk, biztos azért vagyunk tök utolsók, mert nálunk sajnos a súlyos előzmények (elmútnyócév, szocik pazarlása, stb.) miatt nagyon meg kellett szorítani a költségvetést, és ez hátráltatta a növekedést. Pedig pont ellenkező a helyzet. Nézzük mekkora elsődleges költségvetési egyenlegjavulást értünk el 2009 óta.

Magyarország: +1,2%. Ennyivel javult a költségvetés egyenlege, ez nyilván minél nagyobb szám, annál nagyobb volt a nadrágszíjmeghúzás, annál negatívabban hatott a növekedésre. Nézzük a fenti országokban mennyivel javult az elsődleges egyenleg:
Lengyelország: +2,6% ; Szlovákia: +5,5%; Románia: +6,8%(!); Bulgária: +2,4%; Csehország: +3,2%; EU-átlag: +3,4%

Tehát – bár Magyarországon jóval kisebb volt a költségvetési megszorítás mint a többi országban – mégis nálunk volt a legkisebb a növekedés. Ez bizony nem túl jó jel, komoly strukturális problémákra utal…

Egyetlen olyan indikátort találunk, ami valamiképpen magyarázza ezt a gyászos teljesítményt, ez pedig a hírhedett deleveraging”, a hitelundor, a hitelállomány csökkenése, visszafizetése. Miközben más országokban nem nagyon csökkent, sőt több helyen erősen nőtt is a bankszektor mérlegfőösszege, a folyósított hitelek állománya, itthon brutális zsugorodás történt, ami nyilván nálunk negatívan, máshol pozitívan hatott a növekedésre. Nézzük mennyivel változott a bankok mérlegfőösszege GDP-arányosan 2009 óta:
Magyarország: -22%pont
Lengyelország: +17%(!)p ; Szlovákia: -3%p; Románia: +0%p; Bulgária: +20%p; Csehország: +16%p; EU-átlag: -3%p

Mit mondhatunk el a fentiek alapján?

Egyrészt (zárójel 1: egyébként a cseheknél és a bulgároknál is láthatóan komoly problémák vannak a fenti számok alapján, de ettől önmagában még nekünk nem lesz jobb)

(zárójel 2: az adatok az EU 2013 őszi jelentésének statisztikai mellékletéből, és az ECB statisztikai aloldaláról vannak)

Forrás: zsiday.hu