MÁP Plusz helyett részvényt a lakosságnak!

Drasztikusan megváltozott a világ. Nemcsak a mindennapi életünk, de ezzel együtt és ennek nyomán a befektetések világa is. A MÁP Plusz egy kimagasló befektetési lehetőség. Volt. Az előző világban, ahol a kockázatmentes befektetéseknek egyáltalán nem volt hozama és a kockázatos befektetések (pl. részvények) olyan magas szinteken forogtak, amelyek a múltban mindig alacsony jövőbeli hozamokat eredményeztek. És ugyan a forintos (mert ne felejtsük a MÁP Plusz most felszínre kerülő forint kockázatát!) kockázatmentes befektetések közt továbbra sem lesz párja a MÁP Plusznak, a kockázatos eszközök vonzereje az, ami nagyon megváltozott. Az európai részvények, mint a Siemens, az SAP, vagy az Unilever például olyan szinteken forognak, mint a 2008-2009-es válság legmélyén. Vajon, 2008-09-ben mit volt érdemes vásárolni? Részvényeket, vagy egy olyan fix hozamot kínáló kötvényt, aminek semmit nem esett az ára? A válasz egyszerű: utóbbiakat eladni kellett, előbbieket venni.
Ha az állam most szeretne nagyot segíteni a jelen és jövőbeli lakosságon, akkor mint a villám elő kéne állnia egy részvény-befektetés ösztönző programmal. Igen, például egy magánynyugdíj pénztári rendszerrel. És akkor a lakosság vagyonának növekedését és a jövőbeli nyugdíjterheket nem az állam, azaz a jövőbeli adófizetők vállára helyezné, hanem a világgazdaság gyarapodásából profitálnának.

A másik vetülete a MÁP Plusznak (vagy az azzal jelen esetben nagyjából szinonim, tervezett nyugdíj-kötvényeknek) az államadósság finanszírozása. Azonban itt is drasztikusan megváltozott a világ. Az EU (azaz az ebből a szempontból legdrákóibb németek) bejelentette, hogy ebben az időszakban nem csinálnak problémát a költségvetési hiányból. Sőt, a szerencsés eurózóna tagállamok adóssága mögé az EKB teljes erőből odaáll. Valami hasonlót az MNB is tervez, de még nyugodtabbak lehetnénk EKB-val és az euró árfolyamának stabilitásával a hátunk mögött.

Szóval a több okból is visszaeső MÁP Plusz értékesítés miatt nem most kell aggódni, majd ráérünk, ha visszatértek a békeidők. És addigra mindenki sokat kereshetne az államilag ösztönzött részvény vételeivel.

 

A cikk eredetileg a privátbankár.hu által készített interjúban jelent meg.