Már látszanak a javulás jelei a magyar alapkezelőknél

A jelentős tőkekivonás ellenére optimisták a lapunk által megkérdezett alapkezelők. Lassú fordulatra utaló jelek ugyanis már vannak.

A magas magyarországi kamatkörnyezetet – így a banki betéti akciókat –, valamint a végtörlesztés által generált év eleji kiáramlást a legtöbb piaci szereplő megsínylette. A helyzet azonban lassú stagnálásba, sőt javulásba fordult, és már érzékelhető az alapokból történő kiáramlás lassulása, esetleg a tőkebeáramlás elindulása – mondta Tuli Péter, az Aegon Alapkezelő szenior menedzsere a Napi Gazdaságnak. Ne gondoljunk azonban hirtelen, óriási tőkebeáramlásra, de a befektetési alapok javuló historikus hozama – az infláción felüli reálkamat – szép lassan megint a befektetések irányába mozdítja el reményeink szerint a lakosságot középtávon. Szép teljesítményt lehetett elérni ugyanis nagyjából december közepétől, illetve az év végétől a legtöbb magasabb kockázati profilú részvény-, feltörekvő piaci kötvény- és abszolút hozamú alappal. Ezeknek az alapoknak a kiemelkedő teljesítménye a január-márciusi időszakban is szerencsére kitartott – mondta Tuli. A magyar részvényekre sajnos ez csak szelektáltan volt igaz. Több részvényalap is volt az elmúlt időszakban, amelyik sikeresen lovagolta meg a tőzsdei emelkedést, kiemelkedő hozamot elérve. Más alapjainknál, így az abszolút hozamúaknál pedig az alulárazott, legkevésbé kedvelt befektetéseket preferáltuk – magyarázta Tuli. Ilyenek voltak a külföldiek által nem kedvelt, ezért alulsúlyozott, devizában kibocsátott állampapírok, vállalati kötvények, amelyeknél jelentős árfolyam-emelkedést lehetett elérni.

Januárban erőteljes tőkekiáramlást érzékelt a Concorde Alapkezelő is, azonban februárban és márciusban már a tavalyihoz hasonló értékesítési volument értek el – mondta Telegdi René intézményi üzletág-igazgató. Az első negyedévben az abszolút hozamú alapok teljesítettek a legjobban értékesítési szempontból, ezen belül is az alapok alapja válogatásuk könyvelhette el a legnagyobb beáramlást, ahová közel két és fél milliárd forintot tettek be a befektetők.

A várt trendnek megfelelően januárban a K&H Alapkezelő befektetési alapjaiból is jelentős összegeket váltottak vissza a befektetők. A trend februárban és márciusban mérséklődött – mondta Horváth István, K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. Miközben azonban az állományok rövid távon csökkentek, a megtakarítókban megerősödött az a tudat, hogy a befektetési alapok hosszabb és rövidebb időtávú befektetésekre is alkalmasak, és egy váratlan alkalom vagy kényszer esetén – amilyen a végtörlesztés volt – az alapokban tartott összegek többségükben könnyen mobilizálhatók. A befektetési alapokkal kapcsolatban a hatás azonban Horváth véleménye szerint közép- és hosszú távon sokkal inkább pozitív, éppen az átláthatóság és a hatékonyság miatt, amit most bizonyítottak. Így a befektetők bizalma összességében tovább erősödhetett a befektetési alapok iránt. Az első negyedévben a legkisebb nettó kiáramlás a tőke- és hozamvédett alapoknál volt (a januári nagy lejáratok ellenére is), illetve ezekben az alapokban február és március már nettó beáramlást mutatott a K&H-nál.

Deák Bálint

Forrás: Napi Gazdaság – 2012. április 27.