Már Leonardo is

A Christie’s aukciósház múlt szerdai, New Yorkban rendezett árverésén szenzációs áron, közvetítői díjjal együtt 450,3 millió dollárért, azaz közel 120 milliárd forintért (!) kelt el Leonardo da Vinci Salvator Mundi (Világmegváltó) című képe. Soha korábban, egyetlen árverésen sem fizettek még ekkora összeget egyetlen műalkotásért. A mindössze 65×45 centiméteres, a férfi Mona Lisaként is ismert festményt 2013-ban egy orosz gyűjtő vásárolta meg 127,5 millió dollárért, akihez egy svájci ügynöktől került, aki nem sokkal korábban „mindössze” 80 millió dollárért vásárolta azt. A kép értékét szakértők eredetileg 100 millió dollárra becsülték, ezért is sokkolt mindenkit a nyertes licit összege.

Az utóbbi hetekben, hónapokban bankár kollégáimmal számos alkalommal kommunikáltuk, portfoliókezelőink pedig többször megírták azon véleményünket, hogy az elmúlt években a nagy jegybankok által teremtett hatalmas mennyiségű ingyen pénz, ami a világban kering, párosulva a történelmi mélységekben – ráadásul sokszor negatív tartományban – lévő fix hozamokkal, eszközárbuborékokat szült és szül szerte a világon. Ezt tapasztaljuk többek között a kötvény-, a részvény- és az ingatlanpiacon is. Ez alól a folyamat alól pedig láthatóan a műkincsek sem kivételek, amire véleményem szerint kiváló példa a most elárverezett Leonardo kép esete.

De ne legyen szemernyi kétségünk sem. Minél tovább tart és minél nagyobb lesz – még – az eufória a különböző piacokon, annál nagyobb és fájdalmasabb lesz majd a kijózanodás. És ahogyan ilyenkor lenni szokott, azok a megoldások, amelyek majd jó eséllyel védelmet jelenthetnek a kijózanodás időszakában, most jellemzően nincsenek a befektetők térképén.

A kiemelt kép forrása: cnbc.com