Már szeptemberben jöhet az amerikai kamatemelés?

Ismét beindultak a Fed kamatemelési ciklusának eltolásáról szóló elméletek a korábbiaknál jelentősen alacsonyabb, mindössze 0,2%-os növekedést mutató amerikai GDP-adat megjelenését követően. A BlackRock által a napokban kihozott jelentés alapján viszont egészen másképpen fest a helyzet. Ebből kiderül, hogy számos jel utal arra, hogy az USA gazdasága valójában már készen áll a kamatemelésre. Hogy mégis mi alapján gondolják ezt és mi lesz, ha tényleg megkezdődik a kamatemelési ciklus, kiderül az alábbiakból.

A BlackRock jelentése szerint nem állunk már messze a Fed kamatemelési ciklusának kezdetétől, a jelenlegi helyzet ugyanis olyannak tűnik, hogy az ország gazdasága már el tudná viselni a kamatemelés megkezdését. Ebben szerepet játszik a piacok stabilitása, a csökkenő munkanélküliség, illetve az is, hogy több nagy jegybank – köztük az EKB és a japán jegybank is – továbbra is monetáris lazítást végez.

A foglalkoztatottság biztató képet mutat

A BlackRock által tíz indikátor alapján számított BlackRock U.S. Employment Index azt mutatja, hogy az USA foglalkoztatottsága már a válság előtti szintjére tért vissza, de ugyancsak biztató jel az is, hogy az index minden komponense pozitívba fordult már az elmúlt hónapok során.

Ráadásul az áprilisi béradatok – a gyengébb március ellenére is – a fizetések egyenletes növekedését mutatják. Sőt, az is kiderült, hogy

az elmúlt 24 hónap alatt több új munkahelyet teremtettek az országban, mint az azt megelőző 13 évben összesen.

A munkahelyek számának folyamatos növekedését és a bérek áprilisi megpattanását tekintve pedig nehéz elképzelni, hogy a trend a közeli jövőben megfordulna.

Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy az elmúlt 12 hónapban a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma utoljára a 2000-es évek elején állt ilyen magas szinten, és akkor a Fed kamatszintje még 6%-on állt, szemben a jelenlegi nulla közelivel.

Ez pedig azért bír alapvető fontossággal, mert a foglalkoztatottság és a bérek növekedése a lakossági fogyasztás növekedéséhez vezet, ami az infláció egyik legfontosabb feltétele.

Az infláció még kicsit vegyes a képet mutat

Bár a zuhanó olajárak és az erős dollár megfékezte a fogyasztói árindex növekedését, de a maginfláció az infláció feltételeinek erősödését mutatja. Ezt támasztja alá az is, hogy az USA jelenlegi 10 éves inflációs várakozásai tavaly október óta nem álltak hasonlóan magas szinten.

A Fed által figyelembe vett inflációs adat, a személyes fogyasztási kiadások (Personal Consumption Expenditures (PCE)) növekedése viszont márciusban mindössze 1,4%-ot mutatott, ami igen messze van a Fed által kitűzött 2%-os céltól. Bár a Fed azt is elmondta, hogy nem feltétlenül várja meg a PCE növekedésének ezt a szintjét a kamatemelési ciklus megkezdése előtt.

Ez várható a jövőben

A fentiek tehát arra utalnak, hogy a kamatemelésre inkább előbb, mint utóbb kerül majd sor és

a Fed első kamatemelése már idén szeptemberben megtörténhet, onnantól kezdve pedig folyamatos emelések várhatók.

Összevág ezzel, hogy a várakozások szerint az év során az első negyedév gyászos eredménye után újra beindul egy jelentősebb amerikai gazdasági növekedés, a BlackRock jelentése szerint pedig destabilizálná a gazdaságot, ha a Fed nem élne egy ilyen lehetőséggel, és nem emelne kamatot 2015 során.

A jelek szerint tehát a laza monetáris politika így is a kelleténél hosszabb ideig állt fenn, és ha a kamatok továbbra is szélsőségesen alacsonyan maradnának, az szinte biztosan növelné a piacok kockázatát.

A BlackRock szakértői is úgy vélik, hogy a Fed minél tovább tartja nulla közeli szinten a kamatokat, annál nagyobb az esélye egy esetleges buborék kialakulásának, majd kidurranásának. Az amerikai jegybank utóbbi években folytatott laza monetáris politikájának köszönhetően világszerte jelentősen megemelkedtek az egyes eszközosztályok árfolyamai.

A kamatemelésnek viszont lényegi szerepe lesz például a hosszú kötvények szempontjából. A BlackRocknál úgy gondolják, hogy a Fed a hozamgörbe enyhe párhuzamos felfelé tolódását látná szívesen, viszont a hosszú kamatok alakulására csak korlátozott lehetőségeik van. Úgy gondolják, hogy

a hozamgörbe hosszabb távon el fog lapulni

a befektetők hosszú kötvények iránt fennmaradó jelentős kereslete miatt.

A Fed potenciális kamatemelésének dinamikájáról és hatásáról még többet tudhatunk meg a BlackRock Investment Institute kiadványából.