Már tudjuk, hogy ki nyerte az amerikai elnökválasztást – Mi lesz most a tőzsdékkel?

Amellett, hogy Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást, nagy jelentősége van annak is a részvénypiaci kilátások szempontjából, hogy kié lesz a szenátusi többség, ami csak januárban derülhet ki. A technológia szektorral érdemes óvatosnak lenni, a bankszektor viszont lassan vonzó lehet – mondta el véleményét három hazai alapkezelő, Cser Tamás, Elek Péter és Zsiday Viktor a Portfolio-nak a globális tőzsdei kilátásokkal kapcsolatban.

A portfolio.hu hazai alapkezelőket kérdezett meg a globális és hazai részvénypiaci kilátásokról az amerikai elnökválasztás eredményei fényében. Azt a kérdést tették fel, hogy milyen hatása lehet az elnökválasztásnak a részvénypiacokra, beárazták-e már a tőzsdék Joe Biden győzelmét, melyek most a legnagyobb kockázatok a világban és mely szektorokat érdemes figyelni, vagy éppen kerülni.

Cser Tamás, Hold Alapkezelő, vezető részvényportfólió menedzser és igazgatósági tag

Cser Tamás szerint az amerikai elnökválasztást együtt érdemes nézni a szenátusi választással, ahol az az érdekes helyzet állt elő, hogy csak január 5-i georgiai megismételt szavazás után fogjuk tudni a végeredményt.

MINDENNEK NAGY JELENTŐSÉGE VAN, MERT BIDEN CSAK AKKOR TUDNA JELENTŐS VÁLTOZTATÁSOKAT ELÉRNI, HA A DEMOKRATÁKÉ LENNE A SZENÁTUSI TÖBBSÉG.

A piac a választások utáni napokban jelentősen elmozdult abba az irányba, amit a republikánus többség indokolna, de teljesen nem zárhatja ki a fordulatot.

Amennyiben mégis megszereznék a demokraták a szenátusi többséget, akkor megnyílna az út Biden társasági adóemelési tervei előtt, ami negatívan érinthetné az amerikai részvényeket, különösen a technológiai szektorban, ahol a szabályozási kérdések is felerősödhetnek. A napokban közzétett pozitív Pfizer vakcinahírekre jelentősen emelkedtek a részvénypiacok, különösen a ciklikusan érzékeny szektorok. Ez a viselkedés bőven indokolt lehet a ciklikus szektorok múltbeli alulteljesítése miatt, de ha negatív fordulat állna be a vírus kapcsán (például valami nemkívánt mellékhatás lépne fel a vakcinával), arra jelentősen eshetne a piac. Végezetül – megosztott törvényhozás esetén – fontos kérdés az is, milyen kompromisszumra tudnak jutni a demokraták és republikánusok a gazdaságélénkítő csomaggal kapcsolatban, amire az új vírushullám miatt szükség van.
Azzal kapcsolatban, hogy mely szektorok lehetnek felülteljesítők és melyeket érdemes kerülni, Cser Tamás elmondta, hogy az elmúlt pár évben és azon belül is különösen idén rendkívül nagy mértékben teljesítették felül a növekedési részvények az értékalapú részvényeket, amelyek inkább a ciklikus szektorokban találhatóak. Így a következő években – ahogy túl kezdünk lenni a koronaválságon – a ciklikusabb és nyomottan árazott szektorok, a vírus eddigi vesztesei vállhatnak felülteljesítővé (például bank vagy energiaszektor, ipari cégek, közlekedés) és a technológiai szektor lehet a vesztes.
Cser Tamás szerint a magyar piacon felülreprezentált a ciklikus és így mostanában nem kedvelt bank és energiaszektor, ezért a koronavírusból való kilábalás elindulásával párhuzamosan megkezdődhet a magyar tőzsde felzárkózása is. Azonban az EU-s mentőcsomag – amire nagy szüksége lenne a gazdaságnak – körüli vita jelenthet még kockázatot.

Zsiday Viktor, Citadella alap, portfóliómenedzser

Zsiday Viktor szerint a legfontosabb az most, hogy végül a szenátusban a demokraták többségbe kerülnek-e. Amennyiben ugyanis teljes demokrata irányítás van minden döntéshozatali ponton, akkor az az amerikai tőzsdéknek az adóemelések miatt nem feltétlenül jó, viszont a világnak nagyon jó a várhatóan nagy költségvetési stimulus miatt. Amennyiben azonban inkább a valószínűbb forgatókönyv következik be, és a republikánusok megtartják a szenátust, akkor nagy változásokra nem számíthatunk. Ez kedvező forgatókönyv az amerikai tőzsdének és kedvezőtlenebb a világ többi részének. Nem egyértelmű, hogy a piacok ebből mit áraznak – tette hozzá.

AMERIKAI PIACOT NÉZVE A LEGNAGYOBB KOCKÁZAT AZ ADÓEMELÉST, A VILÁG TÖBBI RÉSZÉRE PEDIG AZT, HOGY AZ ORSZÁGOK TÚL GYORSAN VONJÁK VISSZA A KÖLTSÉGVETÉSI STIMULUST.

Zsiday Viktor szerint egyiknek sincs nagy esélye.

Zsiday Viktor szerint 2021-ben nagyon jelentős gazdasági fellendülést fogunk látni a világban, ahogy a stimulusokból felhalmozott lakossági megtakarítás elköltésre tud kerülni, miután az emberek kikerülnek a karanténból. Ez mindenképpen a ciklikus, alulértékeltnek tűnő szektoroknak kedvez: kiemelhetők az európai bankok és a hagyományos energiaszektor.
A technológiai papírok teljesítménye a következő pár évben nem lesz túl kiemelkedő, ezekből rotáció lehet a nem-amerikai nem-technológiai papírok felé– tette hozzá.
A kelet-európai tőzsdéket az európai növekedés magas bétájú proxyjának tekintik a befektetők, így amennyiben jövő évtől visszatért Európába a növekedés ismét rájuk találhatnak. A legnagyobb kockázatot az jelenti, ha Magyarország kimarad az európai uniós pénzosztásból, ezt valószínűleg a teljes magyar gazdaság és tőkepiac is megérezné – véli Zsiday Viktor a magyar piac kilátásaival kapcsolatban.

A teljes cikk a portfolio.hu-n olvasható.