Más pénze, más problémája

A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg lassan beleőrül abba, hogy minél gyorsabban, minél hatékonyabbá váljon ez a technológia. De nem az ő egészségük és pláne nem az ő pénzük miatt aggódom – az egyrészt a sajátjuk, másrészt vélhetően értenek ezekhez a kérdésekhez, akár még valami jó is kisülhet belőle.
Inkább a saját pénzem (és egészségem) aggaszt. Egyrészt mert az én (és unokáim) pénzéből (mások) 10-20(-30-50?) milliárd eurót terveznek arra a fogadásra költeni, hogy a fent említett forrongás ellenére az energiaipar marad abban az állapotban, amiben az elmúlt 50 évben volt, így Paks 2 kiváló befektetés lesz a következő 50 évben is.
Másrészt, mert – szemben a fenti hírekkel – itt biztos nem szakmai szempontok alapján ment a döntés. Paks 1 (meghosszabbított) működési engedélye 2032 és 2037 között jár le, Paks 2 tervezett építési ideje 8(-10?) év. Könnyű tehát kiszámolni, hogy még mennyi kulcsfontosságú évet lehetett volna várni e beruházás eldöntésével. Olyan éveket, amelyekben az egész hozzáértő világ gőzerővel dolgozik azon, hogy az energiatárolás megoldásával a megújulók használhatósága drasztikusan nőjön, így a jelenleginél lényegesen nagyobb szerepet kaphassanak az energiaellátásban.

Paks 2-ről részletesebben itt olvashat többet, illusztrációként pedig álljon itt, hogy milyen áramtermelés mixet terveznek a németek a következő évtizedben: