Más szemében a szálkát…avagy a pofátlanságnak nincs határa

Egy korábbi blogbejegyzésemben már leírtam, mennyire élvezem a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményei között finoman megbúvó Matolcsy blogot. (Az unortodox blogger) Jelentem, ismét új gyöngyszemmel gyarapodott a lista! „Újból téved az Európai Bizottság” címmel jelent meg tegnap délután egy írás a NGM hírek(!) rovatában. Kérem az olvasót, hogy mielőtt folytatná az olvasást, nézze meg az alábbi filmrészletet a „Tanú” című filmből:

Ha én szeretek valamit Matolcsyban, az a zsigerből jövő ragaszkodás a pontos számokhoz és a tények megkérdőjelezhetetlen, már-már természetfeletti tisztelete…

Nem csoda, ha ezzel a kérlelhetetlenséggel megverve nem tud szó nélkül elmenni az Európai Bizottság által tavaly februárban megfogalmazott 2011. évi magyar GDP előrejelzést érintő 0,3 százalékpontos tévedése mellett. Teljesen jogosan szégyeníti meg a szervezetet, mivel az Magyarország esetében 1,7 százalékos növekedés helyett csupán 1,4 százalékos 2011. évi GDP növekedéssel számolt. Minden olvasónak világos kell legyen, hogy egy ilyen amatőr gittegylet nem tud profi döntést hozni a kohéziós támogatások befagyasztásáról sem. Nem lennék most a Bizottság helyében!

Egyetlen apróság zavar csupán. A szóban forgó előrejelzés után két hónappal, nyilvánvalóan jóval több időközi információ birtokában 2011 áprilisában közzétett „Magyarország konvergencia programja 2011-2015″ című hivatalos dokumentumban a hazai gazdaságpolitikát meghatározó magyar kormány nem kevesebb, mint 3,1 százalékos GDP növekedéssel számolt 2011-re! A külföldi elemzőkhöz képest helyzeti előnyben lévő és a későbbi tervezési időpont segítségét élvező minisztérium tévedésének mértéke mindezek ellenére a kritizált szervezet hibájának közel ötszöröse!

Ennek ellenére nehezen tudom elképzelni, hogy az Európai Bizottság ilyen közleményt jelentetne meg: „Újból téved a Magyar Kormány a GDP-ről!”

Vagy az inflációról. Vagy a beruházásokról. Vagy az EUR/HUF árfolyamról. Vagy a teremtett új munkahelyek számáról. Vagy az adókulcsok számáról. Vagy az államadósság alakulásáról. Vagy a kiszámíthatóságról. Vagy még sorolhatnám…

Mint látjuk a pofátlanságnak nincs határa. Nem tudom miért, de a Matolcsy blog olvasása közben valahogy mindig ez a filmrészlet jut az eszembe: