okt.
21
2015

Másfél milliárdot vitt el a Cirmos

Mesébe illő csalássorozat történt Budapesten: Cirmos, az állítólagos befektetési tanácsadó közel másfél milliárd forintot sikkaszthatott ügyfeleitől – aztán az egészet rákente a Bádogemberre. Mindez tényleg nem vicc, a rendőrség is nyomoz az ügyben.

Jött Cirmos, és vitte a százmilliókat, közben biztosítós maffiáról, a befolyásos Bádogemberről és a természetvédelemről hadovált – hallgattuk egy átvert panaszos beszámolóját. A sztori a modernizált Óz, a csodák csodája is lehetett volna, a gyáva oroszlán és a madárijesztő viszont hiányzott belőle.

Sokan belebuktak
A részletek kibontásával azonban egyre reálisabbá vált a kép. Mint kiderült, a magát csak Cirmos becenéven emlegető, középkorú nő évek óta pénzügyi közvetítőnek adja ki magát, és magas hozam ígéretével fűzi be áldozatait – többnyire egyedülálló budai nőket, családanyákat, akikkel szinte barátságba került a találkozások során.
Úgy tudjuk, az elmúlt nyolc évben a csaló közel 200 ügyfelet vert át, és csaknem másfél milliárd forintot csalt ki tőlük.
Cirmos állítólag másfél milliárdot vitt el.
Volt, aki XII. kerületi lakását tette pénzzé a mostanában csábítóan magasnak számító, 4,5-5 százalékos hozam reményében, aztán gyerekével együtt került az utcára.

Adott a látszatra
A lehengerlő fellépés mellett Cirmos fő fegyvere a vállalati háttér volt: sokakat azzal győzött meg, hogy az NN biztosítónál dolgozik, jó kapcsolatrendszere van, és a banki vízfej megkerülésével tud az átlagosnál nagyobb kamatot garantálni.
A megbízhatóság érzetét erősítette a Kis János altábornagy utcában bérelt irodája is.
„NN-oklevelek, papírok lógtak a falon, akit Cirmos fogadott, úgy érezhette, hogy hivatalos helyen, egy biztosítós kirendeltségben jár” – mesélte az egyik károsult, aki 65 millió forintot veszített hiszékenysége miatt.

Eleinte jól ment
Az üzlettel eleinte nem volt gond, a nő utalta az ígért összegeket. Az utóbbi két évben viszont a lyukakat Cirmos már nem tudta, vagy nem is akarta betömni.

Már nem ott dolgozik
„Az is csak véletlenül derült ki, hogy 2015-ben már kirúgták az NN biztosítótól, ahova egyébként sosem érkezett meg a befektetők pénze. De még ezután is a biztosító munkatársának adta ki magát” – mondta forrásunk.
A károsult állításait az Origo más forrásai is megerősítették: valóban 2015 nyarán küldték el a biztosításközvetítéssel foglalkozó asszonyt, hivatalosan benyújtott ügyfélpanasz azonban eddig nem érkezett munkájával kapcsolatban.

A rettentő Bádogember
Cirmosnak kilenc élete van, nem az a fajta, aki megijedne a lebukástól.

A magát egyébként elkötelezett állatbarátnak, természetvédőnek tartó nő az egyre türelmetlenebb befektetőknek azzal magyarázta fizetésképtelenségét, hogy a pénzekre egy, a biztosítón belül működő maffia tette rá a kezét, a bűnszervezetet pedig a titokzatos Bádogember vezeti.

Tőle Cirmos állítólag úgy fél, hogy igazi nevét sem meri kimondani – mivel már kapott tőle halálos fenyegetéseket.

A csaló személyes varázsát mutatja, hogy áldozatai közül ezután sokan még őt sajnálták.
Akik nem dőltek be a mesének, azok viszont szintén fenyegetőzni kezdtek, ezért a fiával élő Cirmos XII. kerületi otthonukból az apához költöztette a gyereket.

Sokan még bizakodnak
Megkerestük a rendőrséget is: rövid válaszuk szerint a XII. kerületi rendőrség nagyobb kárt okozó csalás gyanújával folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.
Az ügyben ugyanakkor további feljelentések is várhatók, úgy tudjuk, több károsult fordulhat még a hatóságokhoz. Többségük viszont jó eséllyel elkönyveli majd a veszteséget. „Ez azért van, mert sokan még azt hiszik, hogy pénzükhöz juthatnak, ha a nő szabadlábon marad” – mondta informátorunk.

Nem dorombolt
Végül eljutottunk magához Cirmoshoz is, igaz, csak egy hívás erejéig. Mikor szembesítettük a károsultak állításaival, mindössze arra volt kíváncsi, hogy kitől hallottunk az ügyről.
Mikor többszöri kérdésére sem árultuk el, lecsapta a telefont.

Ha túl magas, bűzlik
Már akkor kezdhetünk gyanakodni, ha valaki az állampapírénál jóval magasabb kamathozamot ígér. Még büdösebb az ügy, ha a hozamra garanciát is ígér – mondta az Origo kérdésére a Concorde Alapkezelő befektetési igazgatója.
Bár mindenki biztosra szeretne menni, Móricz Dániel szerint éppen az a hiteles válasz, ha a befektetési tanácsadó csak hozzávetőleges és nem fix hozamot említ.

Szaglásszuk körbe
A szakértő szerint az sem árt, ha a megbízási szerződés előtt kicsit körbeszaglásszuk az ajánlattevőt: eleve komolytalan az olyan pénzügyi közvetítő, akinek nincs nyoma, elérhetősége a neten.

_DSC4948 Móricz Dániel, a Concorde szakértője: ha garantált a magas hozam, az már eleve gyanús

A legálisan működő közvetítőknek emellett a Magyar Nemzeti Bank honlapján elérhető, bejegyzett működési engedélyük is kell,hogy legyen – erre is kérdezzünk rá, ha biztosra akarunk menni.

Marcsika visszainteget
A civil befektetők azonban hiszékenyek: nem kérdeztek sokat a karcagi Bróker Marcsikától sem, aki bármiféle engedély nélkül folytatott éveken keresztül pénzügyi tevékenységet – végül közel 20 milliárd forinttal tűnt el Magyarországról.

Forrás: origo.hu–2015. október 21.