Matolcsy miniszter munkában

A gazdasági miniszternek alig pár hét alatt sikerült gatyába ráznia a jövő évi költségvetést. A magyar gazdaságpolitika már-már legendásan kreatív vezéralakja ezúttal viszonylag egyszerű módszert választott: néhány vállalatra terhelte a megszorítás legnagyobb részét. (Vélhetően azért ezek egy része a fogyasztókra lesz továbbhárítva, ezáltal inflációnövekedést okozva, ugyanakkor ez már legyen a vállalatok bűne.) Örökös bankadó, közműadó, Robin Hood adó. Fizessen minden olyan vállalat, akinek Magyarországon van a fogyasztója, illetve korábban komoly beruházásokkal kötelezte el az ország iránt. Tehát azok a cégek, akik nem egykönnyen tudnak innen elmenni.

Rövid távon eredményes lehet a stratégia, hosszú távon azonban katasztrofális következményekkel jár. Ez a környezet totálisan elriasztja a beruházásokat, amivel Magyarország potenciális növekedése sérül. Megszűnnek a munkahelyek, lerohad az infrastruktúra, eltűnnek a magas színvonalú szolgáltatások (lásd Nyugdíjas írását a témában) A szabályozás nem is versenysemleges (pl. a Magyar Telekomot a szektorátlagnál jobban sújtja). Ezek után nem meglepő, hogy egy-két kivételtől eltekintve gyakorlatilag nem érkezik új beruházás Magyarországra és az ingatlanpiaci befektetők is nagy ívben elkerülik hazánkat.

A beruházás állomány szintjének alakulása Magyarországon (2005-ös áron)

Hungary_investment

De Matolcsy György szerint hazai megtakarítások is tudják majd finanszírozni a növekedést. (Egyelőre arról nem írnék, hogyan fog ehhez esetleg a Magyar Nemzeti Bank és az MFB a jövő évtől hozzájárulni). Viszont a hazai megtakarítók befektetési kedvét nem nagyon javítja, ha néhány héten belül a három legnagyobb hazai tőzsdei vállalat nyereségét az állam drasztikusan, „közép-európai aranyos, játékos kistigris módjára” kiharapja. Kiderült, hogy a gazdasági miniszter nemcsak az államadósságot, hanem a tőzsdei cégek profitját is gyorsan a (hódmezővársárhelyi) „pogácsa sorsára” tudja juttatni.

A magyar (BUX) és a lengyel (WIG) tőzsdeindex teljesítménye (euróban nézve)

 BUX-WIG

forrás: Bloomberg

Amint azt a fenti ábra mutatja, már látszanak is a gazdasági fordulat jelei…

Fotó: www.belfoldihirek.com