Meddig tarthat még a Richter vesszőfutása?

Erőteljes zuhanással reagáltak a Richter részvényei múlt csütörtökön arra a hírre, hogy kikerülnek egy globális fejlődő piaci indexből. Az alábbiakban hazai alapkezelőket kérdeztünk meg a Richter rövid távú kilátásairól, a szakértők abban egyetértettek, hogy az elkövetkező hetekben tarthat még az eladói nyomás. A mostani szinteken az alapkezelők összességében vonzónak látják a Richtert, azt azonban többen is kiemelték, hogy a rövid távon kereskedni szándékozó befektetőknek ajánlott lehet még az óvatosság.

Elek Péter – Dialóg Alapkezelő
Teljesen bevett szokás, hogy a nagy index szolgáltatók időnként felülvizsgálják a benchmarkokat, a Richter esetében az alacsony forgalom miatt került sor a lépésre. A szakértő azt is megemlítette, hogy a BlackRock 5 százalék fölé kerülése ugyancsak kedvezőtlenül hathatott a közkézhányad csökkenésén keresztül. Azt, hogy a papírok a bejelentés óta több mint 10 százalékot veszítettek értékükből, egész egyszerűen szánalmasnak nevezte, hiszen a vállalattal kapcsolatban inkább pozitív hírek érkeztek a közelmúltban. Mindez azt mutatja, hogy az alapkezelőket nem igazán érdeklik a jó fundamentumok, inkább arra törekednek, hogy minél pontosabban lemásoljanak egy piaci indexet.

por10

Arra a kérdésre, hogy az előttünk álló mintegy két hét során mi várható a Richter részvények piacán, Elek annyit mondott, az első naphoz hasonlóan nagy nyomás vélhetően nem lesz már. Bár ezen a ponton kiemelte, az MSCI indexeknél sokan záróárak alapján értékelik be a portfóliókat, így az utolsó napon elképzelhető még nagyobb eladói nyomás.
A jelenlegi szintek Elek szerint közép-hosszú távon már egyértelműen vonzó beszállást tesznek lehetővé, akik viszont rövid távon akarnak kereskedni, azoknak még ajánlott az óvatosság.

Loncsák András – Aegon Alapkezelő
Loncsák András elmondta, egy ilyen átsúlyozásnál az ominózus időpont előtt, illetve utána van jelentősebb piaci hatás. A Richter részvények nagyon illikvidnek számítanak, így egy-két hétig még nyomás alatt lehetnek a papírok. A Richter hivatalosan november végével távozik az indexből, így ezen a napon meglátása szerint az átlagosnál nagyobb lehet a forgalom, elképzelhető, hogy valami hasonlót látunk majd, mint múlt hét csütörtökön. A keresleti oldalt nézve érdekes lehet, hogy olyan nagy szereplők jönnek be vevőként a Richter piacára, mint az Aberdeen.
Loncsák szerint rövid távon érdemes lehet gondolkodni a Richter részvényekben, kialakulhat ugyanis egy olyan eladói nyomás, ami igen kedvező szintekre lökheti az árfolyamot. Hosszabb távon azonban fontos látni, hogy az MSCI-ból való kikerüléssel a forgalom jelentősen lecsökkenhet, a likviditás romlása következtében pedig az Egishez képesti értékeltségbeli prémium kevésbé lesz indokolható.

port10
Arra a kérdésre, hogy a többi hazai blue chip is veszélyben van-e, Loncsák elmondta, a napokban már a Mol-ról is szárnyra kaptak pletykák a piacon. Extrém esetben pedig akár az is elképzelhető, hogy a teljes magyar piac kiesik. Kérdés, hogy az MSCI hozzányul-e az index követelményekhez, a likviditás ugyanis globális szinten is lecsökkent.

Cser Tamás – Concorde Alapkezelő
A Concorde Alapkezelő szakértője elmondta, a papírok a hónap végén kerülnek ki az indexből, a legmélyebb pont ekkortájt lehet majd nagyságrendileg. Vannak benchmark követő alapok, melyeknek el kell adniuk a jövő pénteki záróáron, bárhol is lesz az. Azok az intézmények, akik most adnak el, abban bíznak, hogy az árfolyam akkor alacsonyabb szinteken lesz, mint jelenleg. Mindez egyben azt is jelezheti persze, hogy nagy az a részvénymennyiség, amit piacra kell dobniuk.
Cser Tamás szerint tarthat még az eladói nyomás a részvények piacán, ütemét tekintve azonban vélhetően nem lesz már ennyire intenzív. Véleménye szerint a mostani árfolyamszinteken a Richter enyhén alulértékelt lehet.
Mielőtt a hír kijött, meglátása szerint a gyógyszerrészvények nagyjából fair értékeltségen forogtak. Azoknak, akik rövid távon gondolkodnak, talán érdemesebb lehet még kivárni a vétellel, adódhat még kedvezőbb beszállási lehetőség a hónap végéhez közeledve – tette hozzá.

Forrás: Portfolio.hu – 2012. november 19.