Még egy kis „10%”

Citadella kollégám már boncolgatta, hogy mennyire 10% az a 10% nominális béremelkedés. Neki például az jött ki, hogy a versenyszféra 75 százalékának ez mindössze nagyjából 5,5%. Én is szeretek a számok mögé nézni, ezért hozzáteszek egy keveset ehhez a 10 százalékhoz. Illetve elveszek belőle.

Az egyik szám, amit érdemes leírni, ha képbe akarunk kerülni, hogy ez a 10% nominálisan kifejezve 18.200 forint nettó bérnövekedést jelent az átlagos kereső számára. Illetve mivel az átlagos kereső nem kapta meg azt a 10 százalékot (a legalacsonyabb keresetűek kaptak ennél többet, a többiek kevesebbet), hanem a már említett 5,5-öt, ezért ez a kézhez kapott jövedelem-növekedés legyen inkább 10 ezer forint, nagyjából 172 ezer forintról 182 ezer forintra. Havonta.

A lakásár alakulásnak élesen kitett rétegek miatt egyszer már aggódtam, most megteszem újra, ugyanis természetesen az inflációs számok továbbra sem tükrözik az ingatlan ár/lakbér-emelkedést. Ez alatt az egy év alatt, amíg egy átlagos nettó fizetés 10-18 ezer forinttal nőtt, a Duna House Barométer – igaz, havi szinten kicsi – mintája alapján (lásd grafikon) a lakásárak – és így vélhetően az albérletárak – jellemzően 15-30 százalékkal nőttek. Ezt forintosítva pedig régiótól függően 10-30 ezer forinttal növekvő „rezsit” kap, aki albérletben lakik. Havonta.

Forrás: Duna House barométer, KSH